Vrstnate, nevrstnate, majhne in nežne kot zvončnica ali velike kot dlan: med mnogo sortami srobota je mogoče najti primerno različico za vsak vrt. Pripravili smo vam nenavadne predstavnike cvetočega čudeža.

Mnogo sort srobota, ki jih poznamo iz vrtnih centrov in drevesnic, je vijoličastih ali rožnatih in imajo velike cvetove. Poleg teh velikocvetnih hibridov je veliko drugih skupin srobota, ki jih obravnavamo nekoliko mačehovsko. Nekatere med njimi niso le zelo robustne in raščave, ampak obogatijo ponudbo tudi z nenavadnimi oblikami in barvami cvetov.

Italijanski sroboti (Clematis viticella), katerih veliki cvetovi pogosto spominjajo na hibride srobota, cvetijo navidezno neutrudljivo od junija do septembra. Vendar imajo odločilno prednost: ne napade jih uvelost in so primerni za začetnike.

Tulipanasti cvetovi teksaškega srobota (skupina Clematis texensis) so videti kot majhne zvončnice. Nekatere sorte, kot je 'Princess Diana' ali 'Ginny', dosežejo velikost cvetov s premerom do 6 cm, drugi so veliki le 2 do 3 cm, vendar na pravem rastišču (sončno s hranilnimi tlemi) majhnost cvetov nadomestijo z velikim številom cvetov.

Večina srobotov cveti v romantičnih barvah. Ena skupina izstopa z žareče rumenimi cvetovi in jo imenujemo skupina 'rumenih'. Med te zlate srobote spadajo na primer Clematis tangutica, Clematis orientalis in Clematis tibetana. Hitro rastoče cvetnice so primerne za vzpenjanje po grmih in iglavcih ter so – kljub pogosto majhnim cvetovom – pozno poleti in jeseni lepi barvni poudarki na vrtu.

S poleti cvetočimi vrstami ne morete zgrešiti

Kako najdemo prave srobote?

Načeloma ločimo pri srobotih med spomladi in poleti cvetočimi vrstami. Katere vrste in sorte izberem, je torej odvisno naprej od želenega časa cvetenja. Poleti cvetoče vrste, kot je Clematis viticella, so praviloma robustnejše kot spomladanske cvetnice in odporne proti uvelosti srobota.

S čim jih je najbolje kombinirati?

Vseeno je, za katero vrsto gre – sroboti vedno potrebujejo spremljevalca, na katerega se oprejo, ki je med cvetenjem usklajen z njimi ali ga dopolnjuje. Optimalna so majhna drevesa in grmi, na katere se lahko povzpnejo. Rumene vrste, kot je Clematis serratifolia 'Golden Tiara' ali Clematis tangutica 'Helios', so lepe na skrivenčeni leski ali forsitiji.

Katero skupino srobota sadimo pogosteje?

Italijanski srobot (Clematis viticella) je še vedno malo podcenjen in bi ga morali saditi pogosteje. Ne zahteva veliko nege in cveti zelo dolgo (od junija do avgusta). Vendar so tudi rumeno cvetoče vrste na pravem rastišču neproblematične in zelo priporočljive.

Nenavadno: trajni srobot

sorbot

Predstavniki skupine trajnih srobotov so manjši in nežnejši kot njihovi veliki 'bratje' in imajo zelo lepe, dišeče cvetove. Večina sort je zaradi majhne višine rasti do 60 cm primernih za poudarke na gredah s trajnicami – pa naj gre za visečo rastlino nad zidom ali prekrovno različico. Trajni sroboti ne morejo plezati. Vrste, ki tvorijo dolge poganjke kot 'Rooguchi' na fotografiji spodaj desno, potrebujejo nekaj, kar jih podpira med potjo navzgor, na primer obelisk ali majhno vitičasto oporo na gredi.

Preberite še: Pravilna nega za srobote

Moj lepi vrt - APRIL 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2015