Manj stroge oblike vzgoje pristajajo tudi na naravno urejene vrtove in so primerne za vsako vrsto sadja. S pravilnim izborom sorte lahko veliko let obirate sladke sadeže.

Špalirno drevo raste ozko in omogoča vzgojo sadja na majhnem prostoru – pred steno, ki skladišči toploto. Tudi breskve, ki jih ogroža mraz, in zahtevne namizne hruške dajejo bogato letino s sladkimi, aromatičnimi plodovi. Stroge, klasične oblike ne pristajajo najbolje na naravno oblikovane, sodobne vrtove in pravilno obrezovanje zahteva veliko strokovnega znanja. Sodobne, živahno zgrajene špalirje je lažje negovati in so primerni za vsako sadno vrsto.

Pred nakupom sadnega drevesa preverite bodoče rastišče. Ob steni, obrnjeni proti vzhodu ali zahodu, se večina jablan in hrušk počuti dobro. Breskve in marelice ter češnje in slive imajo rade vroče sonce. V južni legi drevesa spomladi pogosto poženejo prezgodaj in pozne zmrzali poškodujejo cvetove. Marelice, kosmulje in ribeze pogosto prizadene sežig zaradi občutljive lupine in jih je treba zasenčiti. Manj tvegano je, če špalir obrnete proti jugozahodu ali zahodu.

Novinci pri oblikovanju špalirja se zlahka naučijo pahljačaste vzgoje.

Prav marelic, tako kot tudi drugih vrst koščičastega sadja, namreč ni mogoče zlahka ukrotiti, saj reagirajo na močno upogibanje in obrezovanje z motnjami v rasti. Ribezi in kosmulje sicer prenesejo močno obrezovanje. Tako kot pri tradicionalni grmasti obliki naj bi starejše veje po nekaj letih nadomestili z mladimi pritalnimi poganjki.

Veliko drevesnic ponuja oblikovane sadike, ponudba pa je omejena na klasično obliko sadja. Za prosto oblikovanje je bolje izbrati enoletne sadne drevnine z močnim, 80 do 140 cm dolgim sredinskim poganjkom. Za manjše špalirje so primerne sadne vrste, cepljene na šibko rastočih podlagah, z močno rastočimi podlagami lahko ozelenite večne stenske površine. Ker špalirno drevo veliko let do desetletij stoji na istem mestu, se splača posvetovati v specializiranih drevesnicah ali posvetovalnici za drevesničarstvo.

Češnje kažejo smisel za simetrijo

češnje, drvo

Pri strogo simetrično zgrajeni pahljačasti obliki se vodilne veje razvejijo v obliki žarkov in v enakomernih razdaljah. V vmesnih prostorih je prostor za rodovitne stranske poganjke. Za dobro osvetlitev notranjost krošnje vsako poletje zredčimo.

Odstranimo vse pregoste veje ali jih skrajšamo. Šibko rastoče višnje z daljšim, tanjšim rodnim lesom, kot je 'Morina' ali 'Karneol', pri takšni obliki rasti obrodijo posebno bogato. To velja tudi za višnje na šibko rastočih podlagah, ki se oplodijo same, na primer 'Lapins' ali 'Celeste'.

temne češnje

Češnje s temno rdečimi, hrustljavimi plodovi, kakršna je 'Regina', lahko kupite tudi kot predvzgojeno špalirno drevo. Drevesa zlahka vzgajate in zrastejo le 3–4 metre visoko.

Marelice in breskve kot naravne pahljače

marelice, drevo

Sistemi iz jeklenih vrvi so hitro nameščeni in pristajajo k vsakemu zaželenemu načinu vzgoje. Rahlo oblikovana pahljača, pri kateri se ogrodne veje razvejijo kot pri okrogli krošnji v neenakomernih razdaljah, se je obnesla pri marelicah in breskvah. Po sajenju oba najmočnejša spodnja stranska poganjka pritrdimo levo in desno na špalir ter konice poganjkov malo skrajšamo.

Nato sredinski poganjek odrežemo 5 cm nad temi stranskimi razvejitvami. Pod mestom reza nastanejo novi stranski poganjki. Te in tudi nov sredinski poganjek znova zvežemo in skrajšamo, kot je opisano zgoraj. Nadaljujemo tako, dokler ne dosežemo zaželene višine špalirja (glejte risbo).

sliva

Sliva ali marelica? Okus sorte 'Baya Aurelia' spominja na marelice, drevesa pa so podobno robustna kot pri slivah in uspevajo tudi v manj ugodnih legah.

Moj lepi vrt - APRIL 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2015