Sladko dišeči cvetovi in listi z okusom po zrelem ananasu, pomarančah, jagodah ali breskvah – izbor poletnih zelišč s sadno aromo je velik in celo eksotične vrste je presenetljivo lahko vzgajati. Mnogo zelišč uspeva tudi v polsenci, vrste, ki potrebujejo toploto, pa je bolje vzgajati v loncu.

Še pred nekaj leti so na večini vrtov v glavnem rasla zdravilna in kuhinjska zelišča, kot sta poprova meta in robusten vrtni žajbelj. Medtem specializirane vrtnarije z zelišči vsako leto ponujajo nove vrste in sorte. Poleti so priljubljeni predvsem sveže, limonine dišeče in začimbne note.

2

Sadni žajbelj izvira iz Srednje Amerike in se počuti dobro na sončni terasi so maja do oktobra. Tam vedno lahko odtrgamo nekaj lističev in povohamo razpoznavno aromo zrelega ananasa, svežih breskev ali grenkega črnega ribeza. Pri ananasovem žajblju je treba do oktobra čakati na ognjeno rdeče cvetove, v 5–10 °C hladnem, svetlem zimskem prebivališču jih lahko občudujemo več tednov. Spomladi do 1,50 metra visoke grme močno obrežemo in jih presadimo v večje posode.

Limonina meta je popolnoma prezimna in uspeva tudi v polsenci. V nasprotju z večino zelišč se rastline počutijo dobro v vlažni zemlji, bogati s hranilnimi snovmi, in hitro tvorijo veliko poganjkov z mehkimi listi, ki dišijo po citrusih. Vse sadne mete se odlikujejo z majhno vsebnostjo mentola in zadržanim okusom po poprovi meti. Zato pa prevladujejo druga eterična olja in že majhna odstopanja pri sestavljanju odločajo o tem, ali naš nos zaznava note jabolka, banane ali grenivke. Pritlikave vrste, kot je jagodova meta, so manj nagnjene k bohotenju in so primerne za lonce in balkonska korita.

3

Tudi pri baziliki je poleg sredozemskih vedno vel eksotičnih različic. Poskusite izbor s citrusovim vonjem in sadno noto v poletnih receptih dopolnite s sladko, janežu podobno tajsko baziliko ali mehiško začimbno baziliko, ki diši po cimetu. Tako kot klasično sorto 'Genoveser' jo posejte v sadilne sklede, semena na rahlo pritisnite in jih vlažite do klitja. Če sejance presadite v posamezne lonce, brž ko tvorijo štiri liste, dobite zelo močne rastline. Nato jo lahko gojite naprej v loncu. Vendar se bazilike bolje razvijajo na gredi in se obvarujejo pred pogosto glivično boleznijo.

1KAJ PRAVI STROKOVNJAKINJA

Pomembno je ujeti sadne arome

Kako uporabljamo zelišča s sadnim okusom?

Ravno zelišča s citrusovo aromo so zelo uporabni. Moj favorit je še naprej zanesljiva melisa. Pomarančna meta daje čaju blago metino noto. Ananasov žajbelj je dober v jabolčnem soku. Za aromatiziranje zadostuje že list do dva.

Kdaj je najboljši čas za obiranje?

Pri večini zelišč je vsebnost dišavnic in začimb največja malo pred cvetenjem. Liste je najbolje nabrati zjutraj, vendar šele potem, ko se rosa posuši. V opoldanski vročici eterična olja izparijo.

Na kaj je treba paziti pri vzgoji v loncu?

Zelišča v loncih vzgajamo v bio zemlji za zelišča. Tako kot za gredo velja: bolj ko je mesto sončno, bolj izrazita je aroma.

Zdaj še lahko sadimo?

Limonina verbena, vendar tudi različne vrste sadnega žajblja se razvijajo zelo hitro in pri zasaditvi na začetku junija dajejo dovolj listov za začimbe.

Moj lepi vrt -  JUNIJ 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2013