Od marca do oktobra zlahka pobirate solato, če pridelovanje stopnjujete in pri izboru sort skrbite za pestrost. S sadikami, ki jih predvzgojite sami ali jih kupite, ustvarite priključek brez lukenj.

Prva solata z lastnega vrta je vrhunski užitek. S pravilnim izborom sort lahko zdaj do jeseni pobirate nežne liste in debele glave.

Glavna solata je zdaj čisto na vrhu na seznamu želja. Posebno priljubljene so tako imenovane maslene solate kot 'Maikönig' ali 'Rolando' z nežnim ugrizom in blago-aromatičnim okusom. Zelene ali kodraste solate razvijejo le rahle rozete namesto trdih glav. Če po potrebi vedno pobiramo zunanje liste, se pobiranje zavleče šest tednov. Rezivka je bila dolgo tipična spomladanska kultura in sorte kot 'Gelber Schnitt' so priljubljene še danes. Medtem pisane mešanice semen razširjajo solatno paleto za grede in balkonske zaboje ve leto. Batavia in ledenka sta v tesnem sorodu in ne poznajo vročinskega stresa.

Nasvet: Idealni sta kot poletni solati tudi zaradi osvežilno sočnih in hrustljavih listov. Romana in endivija dopolnjujeta ponudbo sredi poletja in pozno poleti ter podaljšata solatno leto s svojimi blago oreškastimi do nežno grenkimi listi v jesen.

Najbolj sončna greda je spomladi ravno prava, za poletno kulturo je bolje izbrati hladnejše, polsenčno mesto. Če se temperature povzpnejo nad 18 °C, solatna semena kalijo le še pomanjkljivo. Nujno pazite na različne termine pridelovanja, ki so odvisni od posamezne sorte: hitro rastoče vrste za setev v kratkih dneh in v hladnem spomladanskem vremenu poganjajo v toplih poletnih dneh. Sorte, ki poganjajo v dolgih dnevih in dobro prenašajo toploto, shajajo z manj svetlobe in nizkimi temperaturami.

Stopnjevana setev omogoča nenehno pobiraje in prostor na gredi je optimalno izrabljen.

Nasvet: zaradi različnih časov razvoja izkušeni vrtnarji ne sejejo po koledarju. V vrečko s semeni sežejo vedno takrat, ko solate, ki so jih posejali pred tem, poženejo 2–3 liste. Ne pozabite zgodnjega pikiranja na pravilno razdaljo!

Solata številnih oblik in barv za vsak letni čas

Solata batavia

Solata batavia je križanka med glavnato solato in ledenko. Bio vrsta 'Maravilladeverano' je primerna za vso sezono na prostem.

Glavnata solata

Glavnata solata tvori masleno nežne liste s hrustljavimi rebri. 'Larissa' spada med najbolj okusne zgodnje sorte za pridelovanje v zgodnji gredi ali v tunelu s folijo.

Solata romana

Solata romana razvije glave s trpko-aromatičnimi zunanjimi listi in rumeno srčiko. 'Forellenschluss' je rasla že na vrtovih naših starih staršev.

Solata ledenka

Ledenke, kot je 'Saladin', so zaradi svojih sočnih, trdnih listov posebno priljubljene poleti.

Solata Endivija

Endivija spada med nežno grenke solate cikorija. 'Bubikopf' sejemo julija neposredno na gredo.

Moj lepi vrt - MAREC 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2014