Vrt Monike Kasberger je znan kot rožni raj, vendar se poleti oko obiskovalca usmeri na hortenzije.

"Pobiranje plevela je zame kot meditacija," pravi Monika Kasberger, "ko ga poberem po celem vrtu, lahko začnem znova."

Kot mlada mati si nikoli ne bi mislila, da bo izrekla kaj takega, kajti takrat je bilo vrtnarjenje zanjo 'čista groza'. Ko pa je na velikanskem zemljišču na kmetiji pri starših v Spodnji Bavarski uredila igrišče za sinova in ga obrobila z gredami, je nenadoma odkrila veselje do rastlin in oblikovanja.

V zadnjih 25 letih se je veliko spremenilo. Navdušena prijateljica rož je dobivala navdih na potovanjih po Angliji, Franciji, severni Nemčiji in Alzaciji, ob podpori moža Manfreda je urejala vedno nove vrtne sobe. Ko je podlegla čarovniji vrtnic, je začela zbirati: 400 vrst domuje na 4.700 kvadratnih metrov velikem vrtu. Vsako leto junija ob cvetenju vrtnic ga odpre za obiskovalce.

Na vrtu je vse leto mogoče opaziti, da je z vrtnarjenjem zraslo tudi njeno znanje o rastlinah. Na rožnem vrtu za cvetne vrhunce zunaj rožne sezone skrbijo telohi (Helleborus), gozdna plamenka (Phlox divaricata) in jesenska anemona (Anemone hupehensis). Monika Kasberger je kot obrobo in strukturne elemente posadila pušpane, ki jih je morala večinoma že izruvati, ker pušpanova rja ni prizanesla niti njenemu vrtu.

"Tokrat sem izbrala različne vrste, da ne more vse znova nenadoma propasti," pravi izkušena ljubiteljska vrtnarica. Z bodiko (Ilex crenata) je nadomestila pušpanove žive meje v senci. Vendar se je pokazalo, da ta vrsta ni dovolj prezimna in zdaj na tem mestu rastejo trajnice, kot je kavkaška spominčica (Brunnera macrophylla). Za obrobe na rožnem vrtu se je odločila za kovačnika (Lonicera nitida 'Maigrün') kot potaknjence v balkonskem koritu.

"Moram obrezovati sedem- do osemkrat v sezoni, ker posamezni poganjki hitro pokukajo iz žive meje, kar zame kot frizerko seveda ni problem," se nasmiha Monika Kasberger.

Hortenzija in plamenka ustvarjata lepo kombinacijo.

Hortenzije v vseh različicah so njena nova strast. Skupaj z vrtnicami in grmi obkrožajo najmlajši, zračen del vrta pred nekdanjim hlevom. Ljubiteljska vrtnarica vzgaja sorte metličaste hortenzije (Hydrangea paniculata) s snežno belimi do nežno rožnatimi cvetovi.

Pri vrtnih hortenzijah (Hydrangea macrophylla) je izkusila, da oblike s prvotno vijoličastimi do modrimi cvetovi bolje preživijo zimo kot rastline z rožnatimi cvetovi. Hvaležne trajne cvetnice, posajene v veliko posodo, navdušujejo s svojo očarljivostjo tudi na notranjem dvorišču.

Metličasta hortenzija Unique

Metličasta hortenzija 'Unique' je res nekaj posebnega: tvori posebno kompaktne cvetove.

4.700 kvadratnih metrov cvetne čarovnije v angleškem slogu

1. Dovoz, obrobljen z brezami, vodi na notranje dvorišče kmetije, ki jo krasijo perunike in hortenzije v posodah. Za nekdanjim hlevom je

2. Za nekdanjim hlevom je pergola. Pod različnimi vrtnicami rambler raste kroglasta hortenzija 'Annabelle'. 

3. Na trati stojijo trije vitičasti obeliski, ki so oblikovani z belo, rožnato in škrlatno vrtnico ter barvno usklajeno podrastjo.

4. Pušpanovi krogli na trati sta se izognili pušpanovi rji.

5. Vodnjak z bronasto figuro stoji kot paša za oči pred teraso

6. Nad teraso je razpeta rožna pergola. 

7. Ob ograji rastejo vrtnice, grmi in hortenzije. 

8. Pod vrbo žalujko leži začaran prostor za sedenje. 

9. Nagaražni strehi razširjata svoji cvetni preprogi vrtnici rambler 'Bobby James' in 'Kiftsgate'. Za hišo sta

10. Za hišo stabeli vrt in

11. paviljon, ki ga je zgradil Monikin oče.

Foto: Ursel Borstell
Ilustracija: MSG/Claudia Schick

Moj lepi vrt - AVGUST 2016

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2016