Kar se je nekoč začelo v velikih parkih, je v majhni obliki primerno tudi za hišne vrtove. Ustvarjalni vzorci ali slike kažejo vso paleto velikosti, barv in oblik, ki jo ponuja naravni gradbeni material.

Ležijo na okenski polici kot spomin na zadnji dopust ali se pojavijo v žepih naših otrok, sivi s svetlimi črtami, žareče beli ali rjavo bež, dolgi in tanki, debeli in okrogli ali ploščati kot kovanec. Narava je kamne oblikovala lepo in jim dala nekaj posebnega: bobneči morski valovi ali žuboreče reke so nekoč oglate kamne potegnili s seboj in drgnili drugega ob drugega, dokler jih niso naplavili na obrežje reke ali obalo v popolni zbrušeni obliki.

Prodniki so idealen material za umetelne mozaike zaradi svoje raznovrstnosti. Različni barvni odtenki, velikosti in oblike so odlična osnova za ustvarjalne vzorce ali slike. Tudi z različno smerjo polaganja lahko dosežete lepe učinke. Če si upate, se pri polaganju zbranih ali kupljenih kamnov pustite navdihniti in mozaik spontano oblikujete na kraju. Vendar je pri strokovnjakih pogosto v navadi, da vzorec najprej preizkusijo v pesku ali ga naredijo s šablonami.

Za prve poskuse je najbolje začeti z majhno površino ali motivom in mozaik položiti v suho mešanico peska in cementa, ki se sprime šele po stiku z vodo. Tako si lahko vzamete čas. Ko je mozaik gotov, kamne pritisnite z leseno desko in poravnajte na isto višino. Po potrebi dodajte še polnilo, dokler vsi kamni ne gledajo iz plasti približno 5 mm. Nato površino večkrat previdno poškropite z vodo. Mozaik v prihodnjih dveh tednih zaščitite pred soncem in močnim dežjem s ponjavo, nato je utrjen in ga lahko obremenite.

Sami naredite stopalno ploščo z mozaikom iz prodnikov

stopalne polšče

Za takšne vzorce in prelivanje potrebujete veliko zalogo barvnih kamnov. Stekleni delci dopolnjujejo prodnike in so primerni za ponazoritev mavričnih kril žuželk.

priprava stopalnih plošč

Za stopalne plošče je najbolj primeren pripravljen betonski estrih iz trgovine z gradbenim materialom. Zmešate ga z vodo, zlijete približno 5 cm visoko v rahlo upogljivo posodo in poravnate.

mozaik

Vzorec si lahko izmislite spontano ali ga prej položite v pesku. Kamne potisnite v beton pokonci, da najdejo dobro oporo. Če jih položite plosko, pozneje lahko odstopijo.

mozaik

Med sušenjem mozaika ne postavite na vroče sonce! Počakajte najmanj 24 ur, preden vzamete ploščo iz posode. Cementno oblogo lahko skrtačite s kamnov ali jo sperete. Beton je trd še po dobrih 14 dneh.

Moj lepi vrt - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2015