Ne potrebujete velikega bio ribnika, da privabite živali. Z veliko privlačnimi cvetočimi rastlinami lahko ustvarite raj za številne živalske goste tudi na majhnem prostoru.

S preprostimi oblikovalskimi zamislimi lahko ponudimo pticam in žuželkam lep dom.

Lantana na terasi čarobno privlači zbiralce nektarja. Dišeči vijoličasti cvetni krožniki vrtne posončnice prav tako privabljajo veliko obiskovalcev in ljubitelji pelargonij lahko z nevrstnatimi sortami razveselijo čebele.

Na cvetlični gredi so preprosti, zelo odprti cvetovi marjetice, kozmeje, dalije in krvomočnice pravi magnet za čebele, homulica celo do jeseni. Plamenka in viseči grobeljnik s prijetnim vonjem privabljata žuželke, čmrlje vleče k sladkemu nektarju srčkov, naprstca, žajblja in mačje mete. Dišeči svetlin v večernih urah radi obiščejo nočni metulji. Semenskih zasnov trajnic ne odrežite – ptice se veselijo dodatne ponudbe hrane.

Ščinkavci in vrabci pojejo svoje pomladne pesmi v sadnih drevesih in sinice vzgajajo naraščaj v valilnici. Obešeni glineni lonci, napolnjeni s slamo, ponujajo prebivališče strigalicam, ki žrejo listne uši.

ptič, krmilnica

Majhen cvetlični travnik je mogoče urediti tudi na peščenih tleh z ne preveč hranilnimi snovmi. Tukaj so poleg zbiralcev nektarja doma številni hrošči in kobilice. V voljeri lahko ponujate hrano vse leto in s klopi je mogoče opazovati divje čebele pri gradnji gnezda v sosednjem hotelu za žuželke. Za njim skrbi zimzelena bršljanova stena za zaščito pred pogledi in življenjski prostor za mnogo živali.

kačji pastir

Ribnik je z bujno zasaditvijo obrežja z navadno krvenko raj za kačje pastirje, v plitvem območju obrežja se kopajo ptice in pijejo čebele. Nedaleč od tod je urejena zeliščna spirala s timijanom, ki ima veliko nektarja, rožmarinom in sivko. Luknje med kamni so rade naseljene. Divji kot s kupi listja in smrečja ter kompostom je za mnogo žuželk dobrodošlo pribežališče.

cvetenje

S cvetočo živo mejo privabite spomladi in poleti zbiralce nektarja, jeseni pa ptice najdejo zavetišče, možnosti za gnezdenje in dragoceno hrano. V živi meji lahko kombinirate bezeg, vrtnice za žive meje, šmarno hrušico, farške kapice, dren, mačice in lovorikovec, katerih jagode so posebna poslastica za kose. Zaključek proti terasi tvori velik metuljnik, na katerem lahko vse poletje opazujete najlepše metulje.

Naravni cvetlični travniki

Z mešanico semen je mogoče pričarati veliko rastlin s cvetličnega travnika na vrt. Domače divje rože, vendar tudi številne vrtne sorte kot pisana in pestra skupina privabljajo veliko zbiralcev nektarja.

cvetlice, travnik

Predpostavka za cvetlični travnik na vrtu so pusta tla z malo hranilnimi snovmi. Sejemo aprila na golo, drobno zrnato zemljo brez plevela. Tako kot pri setvi trave semena rahlo pritisnemo in previdno zalijemo. V naslednjih tednih naj se površina ne bi izsušila. Travnik prvič kosimo konec septembra, naslednje leto pa zgodaj poleti in septembra. Obstajajo posebne mešanice semen za čebele, metulje, netopirje in ptice.

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015