V rastlinjaku se vrtna sezona začne že proti koncu zime. V njem kalijo prve sorte rož in zelenjave. Zaščiten prostor podaljša sezono pridelovanja, služi kot zimsko prebivališče za posodovke in v njem je celo prostor za majhen sedežni kot.

Načelo rastlinjaka je, da sončno svetlobo spustimo vanj, vendar pa toplote ne spustimo ven. Že z zabojem v slogu zaprte grede ali preprostim predorom iz folije lahko uporabimo ta učinek in podaljšamo sezono, v kateri obiramo lastno zelenjavo, za približno dva meseca.

Več možnosti ponuja pravi rastlinjak, deset kvadratnih metrov površine že velja za lepo velikost. Če ga opremimo s policami in sadilno mizo, je v njem dovolj prostora za opravila, kot so sejanje, pikiranje in presajanje. Pri zadostni izolaciji lahko v njem prezimijo tudi večje posodovke.

Učinek rastlinjaka v hladnem vremenu se v sončnih dneh lahko nevarno okrepi: če postane prevroče, se rastline poškodujejo, zato je odločilno dobro prezračevanje. Na 10 kvadratnih metrov veliki hiši naj bi bili dve strešni okni. Praktični so stranska okna in vrata, katerih zgornji del se lahko odpre. Tako zrak lahko kroži, kar zmanjšuje nevarnost pred glivičnimi boleznimi. Bolj ko je rastlinjak velik, bolj je izenačeno ozračje.

Idealna postavitev steklenjaka je v smeri sever-jug, tako da optimalno izkoristimo jutranjo in večerno svetlobo. V nizkem soncu pozimi naj na rastlinjak ne bi padala senca stanovanjske hiše ali velikih dreves. Pri izbiri rastlin je pomembno, ali naj bi hiša imela majhen prostor za sedenje s pogledom na vrt.

Nasvet: vseeno je, za kateri tip rastlinjaka se odločite, ne kupite najugodnejše ponudbe. Hitro se pokaže razlika do izdelka priznane blagovne znamke: pokrovi porumenijo in se odlepijo, vrata se težko odpirajo, in jih ni več mogoče pravilno zakleniti. Preden že po treh letih kupite nov rastlinjak, se raje takoj odločite za dobro ogrodje.

Kateri tip rastlinjaka je pravi?

rastlinjak

Pomembno je vnaprej vedeti, katere naloge naj bi opravljal rastlinjak. Že pod preprostim ogrodjem s folijo je mogoče pridelovati zelenjavo in solato. Če naj bi v njem prezimile posodovke, temperatura ne sme pasti pod 5 °C. Zato rastlinjak potrebuje malo ogrevanja in predvsem dobro izolirno pokrivalo ter dobro obdelavo, da ne izgubljamo energije. Hiša, v kateri ne zmrzuje, mora stati na temeljih, idealni so progasti temelji.

Z malo obrtniške sposobnosti lahko sami postavite zahtevnejši rastlinjak z zidanim podzidkom.

Rastline se počutijo dobro pod dvojnimi valovitimi ploščami (ploščami z votlim prostorom), ki razpršijo sončno svetlobo. Če želite rastlinjak uporabljati tudi kot prostor za sedenje, izberite steklo, vendar potrebujete možnosti za zasenčevanje, kot so notranji roloji. Pri opremljanju rastlinjakov, ki naj ne bi le služili namenu, ampak naj bi bili tudi oblikovalski element, skoraj ni meja. Klasični so rastlinjaki v starem angleškem slogu z okrašenim slemenom in barvastim aluminijskim profilom, na primer belim ali zelenim.

Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015