Med najboljše sorte kivija spada miniaturni kivi 'Weiki'. Les ovijalke je popolnoma prezimen, tudi kot kosmulje veliki plodovi z gladko lupino prenesejo 3–4 °C.

Do konca novembra ali celo decembra jih obirajte po potrebi in jih pojejte sveže z grma. Ker miniaturni kiviji rastejo v rahlih grozdih, jih odrežite s celo vejo. Sorta 'Hayward' velja za favorita med kivijih z velikimi plodovi. Valjasti sadeži s svojo izrazito aromo prekašajo mnogo drugih sort.

Ugoden čas za obiranje je konec oktobra. Da lupina ne poči, je pecelj najbolje odrezati z rodnih poganjkov z vrtnimi škarjami.

Podaljšajte okus

Kivije z velikimi plodovi shranite v čim bolj hladnem, suhem prostoru. V njem plodovi ostanejo trdni do pomladi. Dozorijo, ko jih po potrebi prinesete v toplo sobo in jih lahko jeste po 3–4 dneh.

Miniaturni kiviji, ki jih poberete trde in zrele, zdržijo dva tedna v hladilniku (v predalu za sadje celo dva meseca). Če kivije sadite na novo, ne pozabite, da obe sorti potrebujeta moško sorto (na primer 'Tomuri') za oploditev.

Moj lepi vrt - OKTOBER 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - OKTOBER 2013