Na gredah zažarijo prvi cvetovi zvončkov, vetrnic, žafranov in drugih nežnih zgodnjih cvetnic ter nas spremljajo v prihodnjih tednih.

Končno znova vse cveti in poganja! Predvsem pod grmi in drevesi kukajo prvi majhni cvetovi med rjavim listjem. Čebulnice, kot so žafrani in zvončki, si prvi upajo odpreti svoje popke v prvih sončnih žarkih.

Lepemu rajanju se kmalu pridružijo dišeče vijolice, primule in različne vrste vetrnic.

Mnoge od teh zgodnjih cvetnic so otroci gozda.

Tako lahko med sprehodom po svetlem bukovem gozdu odkrijemo podlesno vetrnico (Anemone nemorosa), ki zelo rada tvori dišeče lahke preproge. Druge vrste izvirajo iz gozdov jugovzhodne Evrope, kot sta spomladanska vetrnica (Anemone blanda) in spomladanska ciklama (Cyclamen coum).

Beli žafran

(Beli žafrani tudi v glinenih loncih razširjajo zaželeno spomladansko razpoloženje. Lepo jim pristajajo veje sadnega drevja, prevlečene s sivim lišaji.)

Če želite imeti lepe cvetnice na vrtu, je najbolje, da jih posadite na mesto, kjer so razmere primerljive z njihovim naravnim rastiščem: optimalna so humusna, apnenčasta, ne preveč suha tla pod drevninami.

Ker rastline cvetijo pred poganjanjem listov na drevesih in grmih ali med njim, v tem času dobijo dovolj svetlobe.

Če se modra čebulica, različne vrste vetrnic in šmarne hrušice počutijo dobro na svojem mestu, se v naslednjih letih razširijo tako, da nastanejo lehnjaki, ki ne zahtevajo veliko nege, ali celi cvetni trakovi.

Učinkujejo zelo naravno in prinesejo ozračje spomladanskega gozda na vrt.

Posebno lepo učinkuje, če različne sorte in vrste kombiniramo z rahlo zamaknjenim časom cvetenja, potem od februarja do aprila lahko uživamo v nežnem spomladanskem cvetenju.

Aranžmaji v loncu

Aranžmaji v loncu

Zgodaj cvetoče drevnine, ki ostanejo majhne, so poseben okras za posode na terasi ali tudi pred hišnim vhodom, če rastline dobijo dovolj sonca. Posebno zahtevno delujejo, če grme podsadite s čebulnicami in nizkimi trajnicami.

Kombinacija iz volčina (Daphne mezereum 'Rubra'), zvončkov, rogate vijolice in timijana razveseljuje v milem vremenu že februarja.

Svetlo rumeni goli leskovec (Corylopsis pauciflora) sledi marca, prav tako nežno rožnata do bela snežna forsitija (Abeliophyllum distichum).