Nežne znanilke pomladi se morda zdijo nevidne, v loncih ali na robu grede pa pokažejo svojo očarljivost, ki se ji ni mogoče upreti.

Presenetljivo je, da tako majhne rastline močno navdušujejo. V preteklosti so rože pripravile Goetheja do tega, da je napisal Vijolico (1774), danes motivirajo laične pesnike, da na spletnem medmrežju objavljajo svoje verze.

Rastline gredo v korak z modo tudi optično: medtem ko so bile nekoč zelo priljubljene velikocvetne mačehe, je zdaj veliko povpraševanje predvsem po rogatih vijolicah in mačehah. Tipična črna sredica je pri mnogih sodobnih sortah manj izrazita ali je celo povsem izginila.

Spreminja se tudi barvna paleta: poleg modrih, vijoličastih in rumenih cvetov so se v zadnji letih na prodajne pulte vrtnih centrov in vrtnarij prebile bele, rožnate, škrlatne in celo marelične sorte.

Trajne sorte rogatih vijolic, binkoštne in dišeče vijolice rastejo na vrtu v senci grmov in so priljubljene spremljevalke vrtnic. Zaradi lepih cvetov jih radi prinesemo na teraso v loncih. Če to ni izraz ljubezni! Če vam je dišava posebno pomembna, posadite vrstnato Beraudovo vijolico (Viola suavis).

vijolice

Množično sajenje mačeh je zelo zabavno in poveča učinek grede. Cvetovi so lepo dopolnilo vijoličastemu okroglemu jegliču (Primula denticulata).

vijolice

Rogate vijolice, ki cvetijo do maja, lahko z mačjo meto (Nepeta x faassenii) krasijo rob grede. Z malo sreče se vijolice posejejo same.

vijolice

Spomladanske cvetnice si same poiščejo najboljša mesta, vendar so sejančki le redko točno takšni kot matična rastlina.

vijolice

V ljubkem steklenem vrču so pisani cvetovi rogate vijolice lepo darilo ali očarljiv namizni okras za teraso.

vijolice

Bele rogate vijolice razširjajo posebno sončno razpoloženje s svojo rumeno sredico. Robovi loncev, okrašeni z mahom, zakrivajo rumeno zemljo.

vijolice

Bela okrasna čebula (Allium karataviense 'Ivory Queen') zraste le 20 do 25 cm visoko in ima zelo okrasne liste. Lepa spremljevalka ob koncu cvetenja.

vijolice

Nežna barva poudari ljubkost le pet centimetrov visoke dišeče vijolice Viola odorata 'Miracle Classy Pink'. Sorta, ki tvori blazinice, cveti posebno bujno.

vijolice

Vrstnate pogačice, rožnate spominčice in škrlatni žajbelj so popolni za aranžma v odtenkih iste barve z rožnatimi mačehami. Pozor: lesen zaboj pred zasaditvijo obložite s folijo.

vijolice

Rožnate marjetice in dišeče vijolice 'Miracle Intense Blue' so primerne za najljubše kombinacije. Bujno cvetoča sorta vijolice cveti že sredi februarja, vendar diši le rahlo.

vijolice

Turkizen glineni vrček, poln belih cvetov, ustvari vidno spomladansko svežino. Ker binkoštne vijolice ne dišijo, to nalogo prevzame dišeča perla.

vijolice

Rogate vijolice odlično igrajo stransko vlogo med debelimi tulipani – skupaj z mlado krvavo kislico in mačicami ročno pletene vrbove košare.

Moj lepi vrt - MAREC 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAREC 2015