Vse poletje brez prekinitve pobirati aromatične plodove? Ni problema, kajti s pravilnim izborom sort se pridelovanje zagotovo posreči in skrbi za pestrost.

Domača jagodičja so izjemno nezahtevna za nego

To velja celo za vrste, kot so maline in robide, ki so od svojih prednikov, divjih vrst z gozdnih jas, podedovale nagnjenost do humusnih rastišč z rahlo kislo zemljo, revno z apnencem. Če je pomembna predpostavka po rastišču izpolnjena, lahko dosežemo bogato letino za več let tudi na vrtu.

Rdeči ribezi sprejmejo skoraj vsaka tla. Velik odmerek komposta spomladi in močno redčenje po obiranju, praviloma ni treba narediti nič več. Večina sort se oplodi sama, torej za sladkanje zadostuje že en grm. Ker se jagodičje dolgo obdrži na latih, so sladke bele različice, na primer 'Weiße Jätte' iz Švedske ali klasik 'Weiße Versailler' primerne za sveže zaužitje. Če želite pripraviti slastno marmelado, žele in sok, posadite več grmov različnih sort. Če cvetne grozde oprašijo tuji pelodi, poženejo še več in večinoma bistveno večje jagode.

Črni ribezi prek listov, cvetov, lesa in plodov razširjajo vonj, ki se nekaterim zdi neprijeten. Če se nočete odpovedati zdravim vitaminskim bombam, vendar ne marate tipične note tradicionalnih sort, izbere novosti, kot je 'Cassima Noiroma' ali 'Cassima Neva', pri katerih je značaj izražen bolj umirjeno.

Tudi kosmulje imajo težave s svojo podobo. Nekoč zelo cenjena drevnina, ki so jo sadili kot zaščitno drevnino proti zlim duhovom, je zaradi dovzetnosti na ameriško plesnobo kosmulj skoraj izginila z vrtov. Novejše sorte kljubujejo glivicam in hkrati so jim gojitelji odstranili tudi ostre trne. Ali se je zaščitni učinek za hišo in dvorišče obdržal, je vprašljivo, drži pa, da je obiranje zaradi tega neskaljeno zadovoljstvo.

Tudi pri robidah nimamo več popraskanih rok. Novejše sorte, kot je 'Navaho' ali zgodaj zrela 'Loch Tay', so skoraj brez trnov. Velike, sočne jagode naj bi pobirali približno teden dni, potem ko se obarvajo črno. Šele ko se pod nežnim pritiskom prstov rahlo vdajo, razvijejo poln okus in teknejo skoraj tako dobro kot njihovi divji sorodniki.

Priporočljive sorte jagodičja

maline

'Dorman Red' je križanec med divjo peščeno robido in vrtno malino 'Dorsett'. Plodovi so malinovo rdeči, so kislega okusa tako kot blage robide. Polgrmi so potegnjeni na žičnato spiralo.

kosmulja

Kosmulja 'Captivator' nima trnov in je odporna proti plesni. Jagode zorijo na začetku julija.

robida

Robida 'Nessy' spada po okusu med najboljše sorte brez trnov. Sorta, ki je odporna proti mrazu, raste tudi v manj ugodnih legah.

črni ribez

Črni ribez 'Cassima neva' tekne sveža z grma. Plodovi dajejo rdeči čežani, želejem, soku in likerju fin okus.

beli ribez

Beli ribez 'Glasperle' tvori dolge grozde s prosojnimi plodovi. V vročih poletnih dneh ga zaščitite s kopreno pred ožigom od sonca. Pobirajte ga od sredine julija do avgusta.

borovnice

Borovnice po nekaj letih dajejo med tremi in sedmimi kilogrami plodov po grmu. Malo stroškov pri sajenju se torej splača. Rastline posadite v globoko zrahljano zemljo za rododendrone, pomešano z veliko humusa iz lubja (po možnosti od iglavcev). Nasvet: sorte, kot je 'Reka' ali 'Buddy Blue' (glejte fotografijo zgoraj), veljajo za robustne in prenesejo tudi manj kisla tla.

Novi škodljivec se širi

češnjeva muha

Češnjeva muha, nekaj milimetrov velika sadna muha iz Azije, se razmnožuje zelo hitro. Napade skoraj vse plodove, posebno maline in robide. Samice izležejo pri začetni zrelosti več jajčec v vsak plod, iz njih se izležejo majhne bele ličinke, ki nam pokvarijo apetit. Škropiva niso dovoljena in zaradi čakalne dobe tudi nimajo veliko smisla. Pridelovalci jagodičja ulovijo muhe v posebne pasti z vabo ali pokrijejo grme in sadne špalirje od zorenja do konca obiranja z gosto mrežo za zaščito kultur.

Malinar

Malinar napade predvsem maline in robide. Hrošči prav tako izležejo jajčeca v plodove, ličinke, ki se izležejo, s prostim očesom le težko ločimo od plodove vinske mušice. Doslej je veljalo, da je hroščem, ki izležejo jajčeca junija, mogoče prekrižati računov, če gojimo izključno sorte malin, ki zorijo šele avgusta. Ker se plodova vinska mušica v sadjarskih pokrajinah močno razširi prav pozno poleti in povzroči veliko večjo škodo vse do popolnega izpada letine, je ta strategija postala vprašljiva. Zato strokovnjaki pri novih nasadih priporočajo zelo zgodaj zoreče poletne maline, kot je 'Malling Freya'.

Moj lepi vrt - JULIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JULIJ 2015