Ribnik, potok ali vodomet je obogatitev za vsak vrt. Sodobne, ravne kotanje je mogoče dobro umestiti tudi na majhno površino.

Z ribnikom ni preveč dela? Ali zanj ne potrebujemo zahtevne tehnike? Zadostuje prostor? Veliko lastnikov vrtov se boji urediti ribnik. Pri tem je voda doživetje in ribnik postane središče na mnogo vrtovih ali kot naravni biotop, plavalni ribnik ali okvirjena kotanja. Pri načrtovanju morate vsekakor vedeti, kaj si želite: če si na primer želite ribe, večinoma ne morete shajati brez filtra. To velja predvsem za majhne ribnike, kajti več ko je vode, bolj stabilno je ekološko ravnovesje.

3

Vendar gre tudi brez rib. Veliko sodobnih, zelo preprostih vodnih kotanj, ki jih imenujemo tudi formalne ali arhitektonske, shajajo skoraj brez rastlin. Ali pa jih posadimo zelo malo in načrtno. Prednost kotanje je, da učinkujejo tudi v majhni izvedbi in dobro pristajajo k novim, sodobnim hišam, ob katerih so pogosto le majhni vrtovi. S svetlobo lahko ustvarite lepe učinke. Podvodni žarometi, plavajoče svetilke in osvetljeni vodometi: varni sistemi z malo volti in tehnika svetilnih diod (LED), ki se hitro razvija, zadovoljijo vse želje, in to po ugodnih cenah.

2

Če bi radi ribnik uredili kot biotop za živali in rastline, nujno pazite na dober dostop, na primer na brv, da lahko opazujete življenje od blizu. Bujno rastlinje prihrani filter, če se odpoveste ribam, ki v majhnem naravnem ribniku nimajo kaj iskati.

4

Tekoča voda je posebno navdušujoča: v žuboreči vodi iz kamnov in slapov se lomi tudi svetloba in nežno žuborenje učinkuje sproščujoče. Naravno oblikovan potoček na vrtu je vsekakor izziv. Da trata ne postane močvirnat travnik, načrtovanje prepustite strokovnjaku. Tehnična oprema za izvirne kamne in majhne slapove je na voljo v kompletu, ki ga zlahka namestite tudi sami.

5

Plavalni ribnik so sanje mnogo lastnikov vrta. Da je kakovost vode prava, mora biti pravo tudi razmerje med kopalnim (sredina) in regeneracijskim območjem (tukaj urejeno na obeh straneh). Načrtovanje naj bi prevzel strokovnjak.

6

1Kaj pravi strokovnjak?

"Majhni ribniki so težavnejši kot veliki."

Ali obstaja ribnik, ki ga je lahko negovati?

Pri ribnikih in vodnih objektih ne gre čisto brez nege. Lahko je negovati in upravljati objekte z velimo vodno prostornino in premišljeno zasaditvijo. Pri teh je treba rastline enkrat do dvakrat letno obrezovati in odstraniti usedline s sesalnikom za blato. Skrbno načrtovanje je osnova za preprosto in čim manjšo nego. Tehnika lahko opravi delo, na primer Skimmer, ki odstrani umazanijo z vodne gladine.

Veliko lastnikov ribnikov se jezi zaradi alg in kalne vode. Kaj je mogoče narediti proti temu?

Do težav s kakovostjo vode praviloma pride zaradi odvečnih hranilnih snovi. Do tega lahko pride iz različnih razlogov. Zaradi napak pri gradnji se pogosto vnesejo hranilne snovi čez robove oziroma iz okolice. Voda in vneseni materiali, kot so kamni, pesek in substrati, lahko vsebujejo hranilne snovi in povzročajo težave. Obstoječe hranilne snovi je treba nekako porabiti. To lahko naredimo z vodnimi rastlinami ali učinkovitimi napravami za filtriranje.

Je vodne zamisli mogoče uresničiti tudi na majhnih vrtovih?

Seveda. Od majhnega bazena s pritlikavimi lokvanji in nekaj vodnimi rastlinami do majhne arhitektonske kotanje do ribnika, ki jo uporabljamo kot mrzlo kotanjo po savni.

Pogosto so ravno majhne naprave mikavne, vendar sta načrtovanje in izvedba večinoma bolj zapleteni v primerjavi z velikimi ribniki.

Moj lepi vrt - JULIJ 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JULIJ 2013