Vodenke in nedotike predvsem v senčnih legah pokažejo, kaj tiči v njih, ter krasijo lonce, korita in grede. Pustite se presenetiti njihovi cvetivosti in raznovrstnosti.

Poznamo njihove prednosti, vendar se vseeno vedno znova čudimo: vodenke (Impatiens walleriana) cvetijo pridno od maja do zmrzali in vrstnatost cvetov se veča. Poletne rože se počutijo dobro v senci in spadajo med redke vrste, ki tam skrbijo za pisano pašo za oči. Enako pestrost kot sorte vodenk kažejo tudi nedotike (skupina Impatiens Neuguinea). Prepoznamo jih po večjih cvetovih in prav tako večjih, ožjih in elegantno koničastih listih.

Skupini se ne razlikujeta glede rastišča in cvetivosti. Obe cvetita bujno v beli barvi ter vijoličastih, rožnatih, oranžnih in rdečih odtenkih. Lepe kontraste ponuja temno listje nekaterih sort, vrstnate in polvrstnate različice so lepe. Če si želite še več, obstajajo tudi serije, ki celo na soncu dosežejo vrhunec, kot sta sončna nedotika 'Sunpatiens' in ognjena vodenka 'Firefly' z majhnimi cvetovi.

K pisanim cvetovom vodenke pristajajo ognjeni dež in trave, kakršni so drobni šaši. Tipične cvetoče spremljevalke so begonije in fuksije. Poletne rože so lepe tudi same ali mešane v dveh barvah. Na gredi so čudovite predvsem elegantne nedotike. Posadite temno rdeče ali škrlatne sorte na rob gredice.

vodenke

Dvojica, ki se dobro ujema: marelično rumena viseča begonija 'Chardonnay' in rožnata vodenka sta napeta barvna dvojica in obe imata radi polsenčno do senčno mesto.

vodenke

Bela nedotika postavi žareč vrhunec med listjem rjasto rdečega ognjenega dežja, bilkami šaša 'Jenneke' in belo zeleno plazečo trdolesko 'Emerald Gaiety'. Sadike lahko vzgojite tudi sami. Na prosto se seje marca.

vodenke

Vrstnate sorte spominjajo na miniaturne vrtnice in so čudovito mikavne v dveh barvah. Idealno je rastišče, ki je zaščiteno pred dežjem.

vodenke

V svetli senci navdušujejo signalno rdeči cvetovi vodenke poleg zelenih listov glistovnice (Polystichum 'Herrenhausen'). Posebna vrsta je vodenka Costa Rica s cvetovi, podobnimi orhidejam, v lososovo oranžni barvi.

Pravilna izbira in nega

vodenke

Pri nakupu izberite močne primerke z zdravimi listi in prvimi cvetovi. Vodenke in nedotike ne zahtevajo veliko nege. Idealna so rastišča v svetli senci. Na pretemnih mestih se tvori manj cvetov. Zemlja naj bo nenehno zmerno vlažna. Izsušitev je prav tako škodljiva kot stoječa mokrota! Predvsem nedotike reagirajo občutljivo na visoke koncentracije soli. Odpovejte se trajnim gnojilom in oskrbujte rastline raje tedensko z nizko odmerjenim tekočim gnojilom. Pri vodenkah zadostujejo odmerki vsakih 14 dni. Nedotike občasno očistite. Za gredo so idealna rahla humusna tla.

Moj lepi vrt - APRIL 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2015