Naravne in bleščeče okrasne zamisli so za teraso, hišo in vrt zelo zaželene v teh tednih. Pobrskajte z nami v božičnem svetu vrtnarije Zelena krogla.

Andrea Küster skrbno pripenja belo svečo na držalo in lepo okrašeno posodo z rdečim klobučevinastim plaščkom postavi na leseno mizo. Znova je naredila majhno dragocenost. Zadnji tedni pred praznikom so v Zeleni krogli, izjemni vrtnariji v kraju Bokholt-Hanredder v nemški pokrajini Schleswig-Holstein, vedno najbolj vznemirljivi. "Že sredi oktobra odvijemo izbrane dragocenosti," pravi vrtnarica. Njena kolegica Tina Michels jo dopolni: "Na začetku so naše kreacije še jesenske, potem postajajo vse bolj praznične. Vsak dan je tukaj mogoče odkriti kaj novega!"

Stranke posebno cenijo adventno okrasitev iz naravnih materialov. "Veliko delamo s svežimi iglavci, vejami in jagodičjem," pravi Heike Marquardt. "Sveže zelenje postavimo v maso za aranžmaje, ki skladiščijo vodo. Tako se obdržijo veliko dlje."

Najbolj priljubljena adventna barva je še vedno rdeča. K njej pristajajo srebrne svetilke in posode za vse, ki imajo radi bleščeče in imenitne stvari. Andrea, Tina in Heike imajo zelo rade prave barvaste izdelke iz volne in klobučevine, ker so odporne proti vremenskim razmeram. Pogosto najpreprostejše zamisli učinkujejo najlepše: Heike pomaranče rada okrasi z nageljnovimi klinčki – lepa paša za oči z božičnim vonjem. Andreja položi veje, storže in jagodičje na zvezdast pladenj in vse navzkriž pritrdi z vrvjo in srebrno žico. Pritrdi še zanko za obešanje in okras za vrata je narejen. Tina prinese borove veje, storže in okrasna jabolka z vrta in jih aranžira na mizi – diši čudovito!

Na rastlinah je od nekdaj poudarek v Zeleni krogli, ki je dobila ime po okroglih drevninah, ki jih ponujajo. Posebnost? Glede tega so si vse enotne: "Vedno smo pri stvari s srcem – ali gre za izbor rastlin ali pri ustvarjalnem delu. Vzamemo si čas za odkrivanje novih trendov." In tako naslednja adventna sezona ni več daleč: za Andreo, Heike in Tino se božič vedno začne že januarja!