Mini zelenjava je vse bolj popularna! Sveže obrani, okusni in simpatični mali plodovi paradižnika, kumar ali paprike kar vabijo k pokušanju ter prinašajo užitek in elan za vsakogar; bodisi kot osvežitev med obroki, v solatah, kot priloga k malici ali preprosto kot zdravo sladkanje.

Mali zelenjavni sadeži so res zelo okusni. V programu zelenjavnih sadik iz blagovnih znamk Kiepenkerl Profi-Line in Volmary boste našli številne drobnoplodne in aromatične sorte plodovk, s katerimi se boste lahko sladkali celo poletje.

Že uveljavljeni hiti so cepljeni paradižniki 'Caprese' F1 (mini pelat s polno aromo južnega sonca), 'Dasher' (rdeč slivaste oblike, zelo sladek) in 'Santorange' F1 (dekorativni, oranžni plodovi sladkega okusa), 'Cupido' F1 (rdeč, zelo sladek) 'Lupitas' F1 (močno razvejani, razcepljeni grozdi) ali 'Dolcevita' (sladek, češnjev pardižnik na dolgih, lepo oblikovanih grozdih) F1. Tudi novejši paradižnik 'Licobello' F1 je sladek, svetleče rdeč Cocktail paradižnik s privlačno obliko paprike babure in pomeni pomembno dopolnitev bogatega sortimenta.

zele

Sladke in izredno aromatične so tudi snack-paprike s posebnostjo: plodove pojemo v celoti, saj vsebujejo samo minimalno količino semen tik pri osnovi plodu. Torej lahko vanje močno zagrizemo brez nadležnega pljuvanja semen. Sorte 'Daisy' F1 (oranžna), 'Luigi' F1 (rdeča) in 'Yoshi' F1 (rumena) so debeloplodne in nudijo čudovit sadni užitek. Tudi otroci jih obožujejo. S številnimi plodovi navduši še oranžnoplodna sorta 'Ophelia', ki je hkrati okusna, bogato rodi in je zelo dekorativna v loncu.

Zagotovilo za velik pridelek – lahko v loncu, obešanki ali na manjši opori. Na okenski polici je hrustljava mini-snack-kumara 'Ministars' F1, ki daje številne majhne sočne in aromatične plodove.

Še ena drobnoplodna posebnost za balkone in terase: sladka melona 'Orange Beauty'. S svojimi kratkimi viticami dobro uspeva v velikih loncih na balkonu ali terasi. Njeni sladki plodovi z okusnim temno oranžnim sadnim mesom so res nekaj za sladkosnede.

Vse omenjene sorte lahko uspešno gojimo na vrtu ali posjene v lonce na balkonu ali terasi.

Irena Vizjak

Moj lepi vrt -  APRIL 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2013