Kako lep kraj za sprostitev in uživanje! Grede z vrtnicami in trajnicami v pastelnih odtenkih razširjajo harmoničen in miren pridih v tem nizozemskem refugiju.

Začetki Rose-Marie van Herel-Steenbergen kot lastnice vrta niso bili lahki. Ko se je leta 1970 z možem in majhnima otrokoma vselila v novo hišo v majhnem kraju Wouw, ki leži blizu mesta Roosendaal v Severnem Brabantu, je bilo vse golo. Na nekdanjem pašniku je na 850 kvadratnih metrov velikem zemljišču stala stavba in naokrog nič.

vrt

Najprej je posejala travo ter nato postopoma skopala ozke grede in drevesa, ki so dajala senco.

"Nisem imela pojma o vrtu," priznava Rose-Marie van Herel-Steenbergen. "Moji starši so sicer imeli velik vrt, vendar smo morali otroci pogosto pobirati plevel in tega sploh nisem marala." Minilo je nekaj let in vrt ni bil videti lepo. Ko so otroci odrasli in je imela več prostega časa, je rasla ljubezen do vrta.

"Namesto da bi nenehno sejala marjetice in plavice, ki so mi ji požrli kunci, sem začela intenzivno prebirati knjige in obiskovati vrtove, da sem se pripravila na svojo novo nalogo," se spominja Nizozemka. Svoj vrt je na novo oblikovala in mu dala premišljeno strukturo. Načrtovala in zasadila ga je tako, da optično v povezavi s hišo stoji na belih klinkerjih. Na podlagi risbe in potegnjenih črt od hiše in garaže je naredila jedro za bivalni vrt. Manjkale so le še primerne rastline.

vrt

Vrtnice, sroboti in trajnice različnih sort so osvojile srce ljubiteljske vrtnarice, predvsem ko cvetijo vinsko rdeče, rožnato, modro ali belo. Cvetoče zvezde, ki so razporejene po višini, cvetijo vse poletje na zemljišču, ki je zaščiteno z zelenimi živimi mejami. Funkije s privlačnimi listi poživijo kombinacijo. "Ena mojih najljubših rastlin je tudi kalimeris," priznava lastnica vrta. "Ker nenehno odstranjujem njegove odcvetele poganjke, me nežna svetlo modra trajnica nagradi s cvetenjem do jeseni."

Pušpan igra pomembno vlogo pri oblikovanju: kot nizka živa meja obroblja različne gredice, obrezan v kroglo in posajen na gosto obogati scenerijo predvsem v zimskem času z malo listja in cvetov, ko se cvetoče rastline umaknejo.

vrt

Rose-Marie van Herel-Steenbergen sama opravi del nege, kot je obrezovanje živih mej in trajnic. Številne pušpanove krogle redno oblikuje mlad vrtnar. Njen mož prevzame košnjo. Po zimi zakonca raztrosita goveji gnoj. "Moti me navadna zvezdica, ki klije povsod na gredah," priznava Nizozemka. "Vendar ko nadležno bilko populimo, si radi privoščimo prijetne ure na našem romantičnem vrtu. Prostorov za sedenje mamo dovolj!"

Moj lepi vrt - JUNIJ 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2014