Ste že komaj čakali pomlad, sonce in primerno vreme, da se končno lahko lotite dela na vrtu? Zdaj je končno tu april, z vrtnarskimi deli najbolj pester mesec v letu, mesec, ko se zemlja končno posuši in vaše vrtno orodje že komaj čaka na akcijo!

Zelenjavni vrt

Najprej se lotimo okopavanja vrta, saj je zemlja za to primerna že po nekaj dneh sonca. Če ste bili pridni, ste to seveda že opravili. Gredice nato očistimo, zravnamo in pripravimo na sejanje.

Ko so tla dovolj ogreta, sejemo predvsem zgodnje vrste korenčka, peteršilj, redkvice, na prosto posadimo tudi sadike zgodnje solate, zelja, cvetače in kolerabice. Proti konco meseca lahko sejemo tudi že blitvo, nizki fižol in rdečo peso.

V okenska korita ali lončke lahko posejete nekatera zelišča, zelišča, ki ste jih morda že vzgojili na okenski polici ali pod steklom, lahko zdaj posadite na prosto. To so predvsem drobnjak, poprova meta, citronska melisa, pehtran, luštrek, sivka in še nekatera.

Bolj občutljive vrtnine pa posejemo v lončke, zaboje ali tople grede - jedilne buče, kumare, sladko koruzo, papriko, brstični ohrovt, jajčevce, zelje, ohrovt, rdečo peso, blitvo, por, zeleno in cvetačo.. Na prosto jih bomo posadili šele maja,

Nasveti:

Aprila, ko začnejo cveteti višnje in češnje, obstaja nevarnost, da bo vaše vrtnine (predvsem čebulo, por in šalotko) napadla čebulna muha. Tanka tkanina bo tako vaše vrtnine zaščitila tudi pred to nadlogo. Proti čebulni muhi si lahko pomagate tudi tako, da okoli rastlin posujete lesni pepel.

Seveda se nam bodo v aprilu pri vseh opravilih na vrtu kaj hitro 'pridružili' tudi polži. Kot vabo za polže lahko na obrobe gredic posedite žametnico, ki bo polže zadržala ob robovih vašega vrtička, in hrane ne bodo iskali med vrtninami. In seveda ne pozabite, polži obožujejo vlažne kotičke med kupi listja ali starimi deskami. Zato vrt najprej temeljito pospravite in osušite vse morebitne kotičke, kjer bi se lahko zadrževali nezaželeni vrtni gostje.

Okrasni vrt

Tudi pri načrtovanju okrasnega vrta najprej potrebujemo načrt. Naredimo izbor balkonskega cvetja, nato pripravimo korita, lonce, zemljo in orodje za sajenje okrasnih rastlin. Počakamo še na sončno popoldne in se lotimo akcije!

Ob koncu meseca, če so tla že dovolj topla, lahko sejemo na prosto nekatere enoletne cvetlice, sicer pa v zaprtem prostoru vzgajamo sadike.

Cvetlice, ki bodo lepe in koristne tudi v zelenjavnem vrtu, so ognjič, kapucinka in tagetes, za okras terase in balkona pa v lonec ali korito posejemo nizko sončnico. V lonce posadimo tudi okrasne čebulnice, ki bodo cvetele poleti in jeseni: kano, hemerokalis, agapant, gladiole, lilije, kale in še številne druge. V vrtu sadimo rododendrone in preostalo okrasno drevnino.

April je tudi čas za sajenje nekaterih enoletnih cvetlic. Sadijo se lahko čebulice gladiol (ne na isto mesto kot lani) in gomolji dalij. Sadimo tudi potonike in vrtnice. Vrtnice popenjavke razredčimo in privežemo poganjke. Gliciniji in okrasnemu srobotu odstranimo vse pozeble dele.

Sadimo lahko tudi črni in rdeči ribez, robido in kosmulje. Robidam odstranimo stare poganjke, mlade pa speljemo po špalirjih. Jagodičevje razmnožujemo z grobanjem: veje zasujemo z zemljo, navlažimo in pustimo, da se razvijejo korenine. Ukoreninjen poganjek odrežemo od matične rastline in ga presadimo na novo mesto.

Sadni vrt

Drevesa obrezujemo v času aktivne rasti, da zmanjšujemo njihovo razrast in spodbudimo tvorbo plodov. Obrezovanje sadnega drevja bi torej morali že počasi zaključevati.

Vzdrževati je seveda treba tudi vrtno travo. Njenega vzdrževanja se lotite, ko je dovolj suha, da po njej lahko hodite. Najprej jo dobro prezračite in pograbite ter odstranite morebiten plevel ali mah. Vlažno aprilsko vreme je primerno tudi za njeno gnojenje. Gnojite lahko s kompostom ali z gnojilom, po gnojenju je ne pozabite obilno zaliti. Če boste sejali novo travo (kar pride na vrsto v maju), je zdaj čas, da pripravite tla. Če je zemlja na vašem vrtu preveč ilovnata, ji dodajte malo peska, če je preveč peščena, pa njeno kakovost izboljšajte z dodajanjem organske mase.

Nasvet:

V domačem vrtu se navadno izogibamo pretirani uporabi škropiv, zato se v tem času omejimo le na najnujnejše, to je škropljenje koščičarjev proti moniliji ter hrušk in jablan proti škrlupu. Proti ušem uporabimo naravna sredstva ali rumene plošče, proti češpljevi grizlici bele plošče, okrog drevesnih debel pa ovijemo lepljivi trak, ki bo preprečeval plazečim škodljivim insektom dostop do krošenj

Pripravila: Metka Pravst