Če se ozremo po vrtu, vidimo, da je naša trata v zelo žalostnem stanju. Ob pogledu nanjo se marsikdo zgrozi, kaj se je dogodilo, saj je bila še jeseni čudovita.

Ker je bila letošnja zima zelo dolga in bogata s snegom, je zemljišče še vedno mokro. Ne preostane nam drugega, kot da nekoliko počakamo, da se tla osušijo. Da pa ne bomo preveč časa zamudili s čakanjem, vam svetujem, da trato najprej poškropite s pripravkom Agrostemin in tekočim listnim gnojilom Foliar. Škropljenje ponovite še dvakrat v tedenskih presledkih. Trata si bo tako malo opomogla in predvsem bujneje pognala ter se dobro ukoreninila. To je zelo pomembno, saj jo bo treba pregrabiti. Če se lotimo grabljenja zdaj, bomo z grabljami odstranili velik del ruše, saj ni ukoreninjena, po treh škropljenjih pa se bo že dobro ukoreninila.

trava

Naslednji ukrep pa je prav tako zelo pomemben – gnojenje. Za gnojenje ne uporabljajte domačega komposta, ker je poln plevela. Prav tako ne gnojite s hlevskim gnojem, ki tudi vsebuje veliko plevela. Če že morate dodati organsko snov, naj bo to šota ali pa substrat za presajanje. Potrosimo ga po površini in enakomerno razgrabimo.

Trata potrebuje za bujno rast veliko vode in hranilnih snovi, kar pa pomeni, da jo moramo redno gnojiti. Za gnojenje je najbolje uporabljati specialna gnojila za trato, ki običajno držijo dva meseca. Po dveh mesecih jo spet pognojimo.

trava1

V sušnih letih je nujno potrebno tudi redno zalivanje. Zalivamo zjutraj, dokler je še hladno, da hladna voda ne poškoduje razgretih rastlin.

V nekaterih primerih, ko že prejšnje leto nismo pravilno oskrbovali trate, je ta polna plevela in mahu. Za zatiranje plevelov bomo morali uporabiti herbicid, ki nam bo uničil širokolistne plevele.

trava

Če so se nam razrasli travnati pleveli, bo te treba odstraniti ročno. Mah lahko uničimo s pripravkom Mahex, ki učinkuje že v nekaj dneh in pognoji travo. Če bi uničili samo mah, ne da bi pognojili travo, bi v kratkem času ta ponovno zrasel. Zavedati se moramo, da mah dela preglavice, kjer so tla zelo kisla, in tam, kjer so zelo siromašna s hranilnimi snovmi. Če hrane ni dovolj, trava ne raste, za mah pa je potrebna samo voda, da lahko preživi.

Pripravil: Slavko Zgonec