Če imate veselje do vrtnarjenja, naj urejanje malega vrtička na okenski polici, balkonu ali terasi postane vaš novi konjiček. Posadite paradižnik, paprike, jagode ali pa si uredite zeliščni kotiček na steni, ki vas bo vsakodnevno razveseljeval.

Zelišča in zelenjava lahko prav lepo uspevajo na široki okenski polici, ki je obsijana s soncem.

V pisane posode lahko posadite češnjeve paradižnike, papriko, jagode, sladke feferone, redkvice, rukolo, radič ali solato z majhnimi glavicami, tudi korenček, kumare in bučke grmičaste rasti, ki ne potrebujejo opore, lahko pa tudi grah, fižol, čebulo, česen in mnoge druge vrtnine.

vrtnarjenje doma

Žepki iz filca so primerni za zelišča, dišavnice ali okrasne rastline. Lahko jih obesite v notranjih ali zunanjih prostorih, saj so na voljo v različnih oblikah in velikostih, Florideja.

vrtnarjenje doma

Lončki za zelišča, ki jih lahko posadite kar na steni kuhinje, za ceno povprašajte v cvetličarni Ljubim cvet'je.

vrtnarjenje doma

Okrasne konzerve za zelišča Fröer, 6,99 EUR, Ikea.

Kako velika mora biti posoda?

Korenasta zelenjava za rast potrebuje globoke posode, za zelenjavo višje rasti so primerne velike in širše posode, zelišča pa lahko posadite v manjše posode. Pri vseh posodah pa je pomembno, da imajo na dnu odprtine, skozi katere odvečna voda lahko odteče – s tem se boste izognili gnitju korenin.

Dvignjene gredice

dvignjene gredice

Dvignjene gredice so lahko različnih oblik, s katerimi popestrite vrt, teraso ali balkon.

"Vzgajanje rastlin v dvignjenih gredicah ima več prednosti. Zemlja v njej je bolj rahla in zračna, če je vsebina grede pravilno sestavljena, zadržuje vlago in omogoča odtekanje odvečne vode, razpadanje komposta ali gnoja pa dodatno ogreva koreninski sistem. Dvignjene gredice, ki so narejene iz lesa, pospešujejo rast, saj je les izjemno dober izolator.

dvignjena gredica

Tako se spomladi hitreje segrejejo, jeseni pa počasneje ohladijo. Takšne gredice bolje kljubujejo deževnim nalivom, saj odvečna voda odteka v podlago, s tem pa se ustvarja dragocena zaloga za sušno obdobje. Prav tako pa grede varujejo pridelke pred vetrom, poleti pa boste s tem načinom vrtnarjenja porabili manj vode, saj gre voda neposredno v gredo in se ne razliva po potkah," pojasnjujejo na spletni strani www.gredice.si, kjer je pojasnjeno, kako pravilno pripraviti gredico. Na spletni strani lahko naročite svojo gredico, na voljo pa so tudi v vrtnem centru Arboretum, Radomlje (www.arboretum.si).

Pripravila: Metka Pravst

Lisa - 17/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.