Vsak vrtnar se veseli zaščite pred pogledi z bujno cvetočimi vrtnicami vzpenjavkami. Neumno je le, ko dolge vitice zaradi lastne teže padejo v globino. To se rado zgodi pri vrstnatih cvetovih, ki so v dežju težki.

Plezalci po razporkih potrebujejo pomoč

Vrtnice vzpenjavke in rambler spadajo med tako imenovane plezalke po razporkih.

To pomeni, da nimajo oprijemalnih organov v klasičnem pomenu in se ne morejo same ovijati. Da se plezalne umetnice s svojimi trni in štrlečimi stranskimi poganjki dobro zasidrajo v ogrodje, so idealne razdalje najmanj 30 cm.

vrtnice

Če ta pogoj ni izpolnjen, tako kot v našem primeru, je treba poganjke dodatno pritrditi. Da padlim vejam vzamemo nekaj teže in si olajšamo privezovanje, najprej odrežemo odcvetele dele vej. Nato poganjke previdno znova upognemo navzgor. Obstaja veliko možnosti, da jih pritrdimo na ograjo. Uporabimo žico, ovito z gumo, ki se v nasprotju z navadnimi vrvmi ne zareže v skorjo.

Primerne so tudi stabilne ščipalke iz umetne snovi, tako imenovane ščipalke za rastline.

vrtnice

Vendar pozor: vse vezi redno pregledujte in obnavljajte, da se vse debelejše veje z leti ne odrežejo. Vitic ne speljujte le v višino, ampak tudi na stran. Kajti predvsem vodoravno rastoči poganjki tvorijo posebno veliko cvetov.

Moj lepi vrt - JUNIJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - JUNIJ 2015