Petoprstnik naj ne bi manjkal na nobenem vrtu: kot spremljevalec na gredi s trajnicami ali okrasni grm, ki dolgo cveti.

Trajni petoprstnik je redki gost na sončnih gredah s trajnicami in skalnjakih. Drobni cvetovi, ki tako kot petoprstnik spadajo v rod Potentilla, so vajeni našega podnebja. Nekatere vrste izvirajo iz gorskih področij (na primer Potentilla aurea, Potentilla crantzii) ali s pustih travnikov v nižini (Potentilla recta). Za vrt primerni in okrasni so številni križanci azijskih ali himalajskih predstavnikov, kakršna je nevrstnato cvetoča rdeča sorta 'Flamenco' ali 'Gibson's Scarlet'.

Mnoge vrstnato cvetoče različice izvirajo od Victorja Lemoina iz Nancyja, ki se je že pred več kot 100 leti ukvarjal z vzgojo trajnega petoprstnika.

16

Rumena, marelična, oranžna, rdeča ali rožnata: žareči čašni cvetovi lahko močno variirajo glede barve. Z oranžno-rdeče cvetočimi sortami, kot je 'Arc-en-Ciel' ali 'William Rol­lisson', poživite grede na rahlih tleh z zmerno količino hranilnih snovi. Petoprstnik je sicer dolgotrajen, vendar praviloma potrebuje do pet let, da se razvije. Z močnim obrezovanje trajnice po cvetenju jeseni pospešite njegovo rast.

Petoprstnik (Potentilla fruticosa) je v sorodu s trajnicami. Odvisno od sorte raste rahlo ali košato do 100 cm visoko. Majhni barvasti cvetovi žarijo od junija do oktobra. Sončno mesto je idealno zanje, prenesejo pa tudi svetlo senco.

Okrasni grm izvrstno pristaja na predhišni vrt: kot živa meja okvirja grede vzdolž poti. Če petoprstnik znova posadite na mesta, kjer se lahko nabira vročina, v presuha tla, se izkaže za nezahtevnega. Na apnenčastih tleh se listi pogosto obarvajo rumeno. Spomladi je najboljši čas za obrezovanje grma. Da ostane v lepi obliki in bujno cveti, ga vsakih nekaj let odrežite do 10 cm nad tlemi.

Trajnice z veliko svetilnostjo

1 'Gibson´s Scarlet' je hibrid Potentilla x cultorum z žarečimi rdečimi cvetovi. Zraste 30 do 40 cm visoko in je primeren tudi za posode.

1

2 Potentilla tridentata 'Nuuk' izvira iz tujine. Zimzelena, 15 cm visoka prekrovnica od junija do avgusta odpre majhne bele cvetove.

2

3 Cvetovi sorte 'William Rollisson' (Potentilla x cultorum) so veliki 4–4,5 cm in polvrstnati. Od junija do julija se lesketajo v rumeno oranžnih odtenkih.

3

4 'Volcan' je stara sorta s čudovitimi temno rdečimi vrstnatimi cvetovi.

4

5 Sorto Potentilla crantzii 'Goldrausch' so našli v Južnih Alpah. Rastlina, ki aprila cveti rumeno, zraste 10 cm visoko in tvori majhne blazine.

5

6 Sorta 'Ron McBeath' (Potentilla nepalen­sis) je s svojimi karminsko rdečimi cvetovi podobna sorti 'Miss Willmott', vendar raste manjše in bolj kompaktno.

6

7 Potentilla x tonguei, le 20 cm visok, grmast križanec, cveti v marelični barvi z rdečimi bazalnimi lisami.

7

Divji sorodnik

Gosji petoprstnik (Potentilla anserina), ki cveti od maja do avgusta, zraste do 20 cm visoko. Divja rastlina s sivo zelenimi peresastimi listi, ki je na spodnji strani dlakasta, v zalistju tvori do 80 cm dolge, plazeče pritlike, ki imajo majhne listne rozete na vozlih in zlahka poženejo korenine.

8

To vrsto pogosto najdemo kot divjo zel na vrtu. Raste posebno bujno na vlažnih ilovnatih tleh, bogatih z dušikom, vendar tudi na kamniti podlagi.

Dolgo cvetoči kompaktni grmi

1 'Orangeschimmer' junija najprej odpre rumene cvetove, ki se ob koncu cvetenja septembra spremenijo v oranžen odtenek.

9

2 'Lovely Pink' velja za najlepšo rožnato različico v sortimentu. Polvrstnati, rožnati cvetovi na soncu ne zbledijo, v polsenci pa se ne obarvajo temno.

11

3 'Kobold' ima žareče rumene cvetove od maja do oktobra. Kompakten grm je ravno pravi za majhne žive meje ali skalnjake.

12

4 'Red Ace' žari od junija do oktobra v čudoviti oranžno rdeči barvi. Le 55 cm visoka sorta je idealna prekrovnica.

13

5 'Pink Beauty' nosi svoje svetlo rožnate cvetove na pokončnih, 60 cm visokih vejah.

14

6 'Manchu' je skoraj plazeči petoprstnik z neskončno veliko belimi cvetovi.

15

Moj lepi vrt -  APRIL 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2013