Dodajte svoji hrani okus vrtnih začimb, vedno svežih vonjev in arom!

Sveže začimbe dajejo jedem poln in intenziven okus. Prav zato vam priporočamo, da zelišča poskušate vzgojiti sami. Tudi če nimate lastnega vrta, se vzgoje zelišč lahko lotite kar na okenski polici ali balkonu!

Preden kupite sadike, premislite, kaj želite vzgajati. To boste najlažje ugotovili tako, da ugotovite, katere jedi najraje pripravljate in katera zelišča pri pripravi potrebujete. Lahko pa začnete z najbolj osnovnimi.

Vse, kar potrebujete za gojenje začimb doma, je dovolj svetlobe, redno zalivanje in bogata prst. Bodite pozorni na vlažnost zemlje, kajti zelišča ne marajo ne premokre ne presuhe zemlje. Celo boljše je, če je nekoliko presuha kot preveč vlažna. Pri prvem mrazu jih zaščitite in postavite na toplo. Pazite le, da bo mesto dovolj svetlo in stran od radiatorja.

Začimbe je najbolje posaditi v lonce iz gline, ki je porozen material, torej lahko skozi njene pore prehajata tako vlaga kot zrak. Druga možnost so plastični lončki, ki jim na dnu naredite luknjice za zračenje in odtekanje vode. Če boste imeli začimbe na okenski polici, v katero se skozi okno rado upre močno sonce ali na sončni terasi, potem jih nikar ne sadite v steklene ali kovinske lonce – ti se na soncu radi precej segrejejo, posledično pa se prične 'kuhati' tudi prst in rastlina v njej.

Rožmarin

rožmarin

Rožmarin raste le v submediteranski Sloveniji. Je trajnica, ki jo uporabljajo za žive meje, samostojne grme, lončnice ... Potrebuje veliko sonca in toplote, ne prenese nizkih temperatur. Je odlična in močna začimba za vrsto ribjih jedi.

Peteršilj

peteršilj

Je dvoletna rastlina. Večina ne ve, da so pri drugem letu najboljši in najbolj okusni peteršiljevi sveži nasekljani zreli cvetovi, ki so se že prevesili v zelene plodove. Peteršilj ima rad rahlo vlažno zemljo v polsenci. S peteršiljem začinjamo ribe, meso, zelenjavne jedi, juhe, omake in prelive za solate. Peteršilj se dobro ujema z drobnjakom, pehtranom in timijanom, pa tudi s česnom in čebulo.

Lovor

lovor

To je grm, ki raste le v mediteranski Sloveniji. Lahko ga posadite kot okrasno rastlino, živo mejo ali na rob vrta. Okusni zeleni listi bodo še boljši, če bodo dnevi sončni, vroči in suhi.

Šetraj

šetraj

Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 cm visoko. Sveže liste trgamo kadarkoli, za sušenje in zamrzovanje pa takrat, ko začne oblikovati cvetne popke. Šetraj je začimba za stročji fižol, fižolove, grahove in druge zelenjavne jedi ter ovčetino. Primeren je tudi kot dodatek teže prebavljivim mastnim mesnim jedem, ribam (predvsem postrvim) in nekaterim klobasam. Skupaj z jedjo ga kuhamo le kratek čas.

Bazilika

bazilika

S svojim posebnim vonjem in aromo je bazilika popolna že sama po sebi. Številni kuharji se strinjajo, da je bazilika s svojim vonjem velikokrat povod za prav posebne jedi. Bazilika je enoletnica, ki jo posadite na sončni del vrta ali vsaj na del, ki bo imel sonce le popoldne. Potrebuje kar bogato in dobro zrahljano zemljo. Bolje je, če pred uporabo liste stolčemo ali zmečkamo s prsti, kot da jih sesekljamo. Jedem jih dodajamo tik pred koncem kuhanja.

Origano

origano

Origano raste po vsej Evropi, potrebuje le prostor na robu vrta in že se vam bo prijel in začel rasti. Ker je samonikla rastlina, je izredno odporna. Poznamo pa veliko vrst origana, zato se lahko odločite med številnimi sortami. Aromatične liste pri kuhanju zelo pogosto uporabljamo za pice in paradižnikove omake.

Drobnjak

drobnjak

Drobnjak je grmiček, s številnimi pokončnimi, votlimi, temno zelenimi listi, ki poženejo iz podzemnih čebulic. Cevkasti listi in svetlo vijoličasti cvetovi imajo okus po čebuli ali česnu. Rastline uspevajo tudi v cvetličnih lončkih na okenskih policah. Drobnjak ne prenaša daljšega kuhanja. Najbolje, da ga potresemo po jedeh, tik preden jih serviramo.

Timijan

timijan

Domovina timijana so sredozemske goličave in zimzeleno grmovje. Zdaj timijan gojijo na vrtovih in nasadih, najdemo pa tudi divje oblike te zdravilne rastline. Nabiramo cvetočo zel (od junija do avgusta), najrajši so vršičke poganjkov. Timijan je prastara zdravilna rastlina. Aromatične liste dodajamo dišavnim šopkom, nadevom, omakam, juham in mesnim jedem. Poparek pijemo kot čaj za boljšo prebavo in premagovanje mačka, oslajen z medom pomaga pri prehladih in vnetju grla.

Sušenje začimb

začimbe

Pri naravnih začimbah je zelo pomemben čas, kdaj jih naberemo ter kje jih naberemo. Pred sušenjem jih moramo oprati ter dobro osušiti, da ne splesnijo. Če jih nabiramo v naravi, pazimo, da jih nabiramo na čistem področju, daleč od cest. Najpomembneje je, da si zapomnite, da ima vsaka začimba za tisto pravo aromo in okus svoj čas in prostor obiranja.

Sušene začimbe so veliko močnejše od svežih začimb, saj se njihov volumen s sušenjem zmanjša. Zato uporabite vedno tretjino volumna, ki bi ga uporabili pri uporabi svežih začimb!

Zanimivo je, da nekatere rastline s sušenjem izgubijo svojo aromo (peteršilj, bazilika), nekatere pa jo še ojačajo (origano).

Sveže začimbe vedno dodajamo na koncu kuhanja, posušene pa na začetku!

Suhe začimbe sčasoma izgubijo aromo in vonj. Prva pomoč za oživitev suhih začimb je kratko praženje na ponvici brez olja. Tako boste iz suhih začimb iztisnili vso aromo, ki jo še premorejo.

Lisa - 19/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 19/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.