Ko je med vhodnimi vrati in koncem vrta več metrov višinske razlike, je oblikovanje še bolj napeto.

Medtem ko pojem previsni vrtovi povezujemo z izjemno lepoto, nam beseda vrt na pobočju vzbuja asociacijo na mučna vzpenjanja in težavne zasaditve. Pri tem neopravičeno stopijo v ozadje številne možnosti glede oblikovanja takšnega vrta: napetost, ki jo arhitekti in vrtnarji na ravnih površinah ustvarijo z visokimi elementi, kot so loki, drevesa in modeliranje terena, pri nagnjenem zemljišču že obstaja.

vrt, pobočje

Veliko lažje je na strmini urediti skrito nišo s klopjo in posebnimi rastlinami ali drugo jedilnico s pogledom na zemljišče. Suhi zidovi nudijo prostor za lepe rastline za skalnjake in vabijo kuščarje na sončenje. Poleg tega jih je mogoče, če niso previsoki, v hipu spremeniti v sedežno površino z blazinami. Zidovi za sedenje so udobni, če je zgornja vrsta narejena iz čim bolj ravnih, širokih kamnov. Posebno očarljiva so pobočja, utrjena z velikimi najdenci ali lomljenci. V senčnih predelih učinkujejo skoraj slikovito s travami, praprotmi in funkijami, ki so posajene vmes. Velike rumene papeževe sveče so lepa paša za oči na sončnih strminah.

Dobre alternative za terasirane površine so na primer cvetlični travniki s čebulnicami spomladi in rdečim poljskim makom poleti, travnata rampa, obdana s prekrovnimi vrtnicami, ali vijugasta pot, obdana s pisanimi gredami. Vodotok, ki teče po pobočju in se morda steka v ribnik, poživi tako arhitektonsko urejen kot tudi naraven vrt. Stilistično lepa oblikovanja obrežja so na voljo ne nazadnje tako za vijugaste potoke kot za ravne vodotoke.

Nežni nageljni med grobimi kamni

nageljni

Večina nageljnov se počuti zelo dobro na sončnih suhih zidovih ali med njimi. Ne nazadnje imajo trajnice, ki niso zahtevne za nego, rade dobro prepustna, mineralna tla z malo hranilnimi snovmi. Sorte binkoštnega klinčka (Dianthus gratianopolitanus) in peresastega nageljna (desno, Dianthus plumarius 'Alba Plena') prepričajo maja in junija z rožnatimi, rdečimi ali belimi, večinoma aromatično dišečimi cvetovi. Obe vrsti obdržita svoje srebrno sive listne blazine tudi pozimi. Nasvet: če peresastim nageljnom odrežete odcvetele dele, podaljšate cvetenje.

Trave za sodobne previsne vrtove

trave

Zelene polkrogle bilnice (Festuca gautieri) so lepe kot dopolnilo cvetočim blazinicam. Poleg tal, zmerno bogatih s hranilnimi snovmi, je pomembno, da je razdalja med rastlinami zadostna. Kajti tam, kjer se dve rastlini stikata, nastanejo rjava mesta. Nasvet: sorta 'Pic Carlit' raste lepo kompaktno.

vrt

Trajno proso (Panicum virgatum, fotografija desno) odvisno od sorte in rastišča zraste med 60 in 180 cm visoko. Trava potrebuje normalna vrtna tla in je na voljo z modrikastimi, rdečkastimi in zelenimi bilkami. Kot cvetoč antagonist je primerna na primer prekrovna krvomočnica (Geranium himalayense 'Gravetye').

Kaj pravi strokovnjak?

"Teren pravilno terasirajte in dobro podprite"

august forsterAugust Forster, predsednik nemške zveze za vrtnarstvo, krajinsko arhitekturo in gradnjo športnih igrišč (BGL) ter lastnik podjetja za krajinsko arhitekturo

Kako je treba terasirati pobočje?

Na splošno gradimo terase od spodaj navzgor. Kot dovoz za gradbene stroje, kot je mali bager, uporabljamo območja, po katerih naj bi pozneje vodile stopnice. Ko je ena raven dokončana, zbito podlago globoko zrahljajte in šele potem nanesite nanjo živico ali substrat.

Na kaj je treba paziti pri gradnji suhega zidu?

Suhi zidovi potrebujejo drenažo na hrbtni strani vznožja in od metra višine zasip z drenažnim materialom, kot je prod. Oboje odvaja vodo, ki prihaja s pobočja. Sicer zid tvori neke vrste trebuh po nekaj letih in ni več stabilen. Pomembni so tudi 80 cm globoki temelji, ki ne zamrznejo, na primer iz zbitega gramoza, in 10- do 15-odstotni nagib proti strmini. Da zemlja ne zdrsne, je pomembno, da je velikost zidu pravilno izračunana. Pri tem je lahko v pomoč strokovnjak tudi takrat, če hočete sami zgraditi zid.

Kaj bi bila za vas alternativa?

Gabioni! Za njimi se tudi brez drenaže ne nabira voda in zdržijo velik pritisk.

Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015