Že majhen model priskrbi prednost sadikam in poletnim rožam ali varuje zelišča, ki imajo rada toploto. Za miniaturni rastlinjak se najde primerna površina na vsakem vrtu.

Tistim, ki bi radi zgodaj začeli vrtno leto ali za več tednov podaljšali obiranje zelenjave in zelišč, se zaprta greda vsekakor splača. Celo v ogrevan zaboj, ki ga izdelate sami, lahko februarja posadite glavnato solato in kolerabo ter posejete redkev ali redkvice. Če vam je všeč raznovrstnost, rezervirajte del zaboja kot vzgojno gredo za sorte, ki so na voljo le kot semena ali priskrbijo odločilno prednost zeleni, baziliki in blitvi, ki smejo na prosto šele aprila ali maja.

Na veliko odmerjena prosta površina brez sence višjih dreves, živih mej ali zidov, je ravno pravo rastišče. V nasprotju z rastlinjakom zagotavlja postavitev vzhod-zahod, pri kateri dolga, nizka stran kaže proti jugu, največ svetlobe in njen optimalni izkoristek.

Preprosta različica je okvir iz neposkoblanih strešnih letev, čez katere odvisno od letnega časa napnete izolirno vozličasto folijo, kopreno, ki prepušča zrak, ali zaščitno mrežo za zelenjavo. Mobilno konstrukcijo so nekoč imenovali prenosna zaprta greda, več udobja nudi sodobna vrtna avba s sidrom proti viharju in uporabno opremo, kot je izolirna folija za lege, ki jih ogroža pozna zmrzal.

Tehnika, ki varčuje energijo, kot so odpiralci oken na sončni pogon, olajša ravnanje tudi pri popolnoma izoliranih gredah z aluminijskim okvirjem in ploščami z votlinami iz dolgotrajne umetne snovi (polikarbonat). Grede z lesenim okvirjem so resda lepše in se bolje vključijo na vrt, vendar je nevarnost pred ohladitvijo večja in postavljanje ali snemanje steklenih oken pri obdelavi gred ali obiranju je odvisno od izvedbe velik podvig.

Za vse različice velja, da v hladnem in deževnem vremenu ostanejo okna zaprta, brž ko sonce vzide, je treba prezračevati. Celo spomladi pride opoldne hitro do zastoja vročine ali vlada vlažno-tropsko ozračje in izpadi zaradi ožiga listov oziroma glivičnih bolezni so vnaprej programirani. V zaprti gredi z vgrajeno mrežo proti žuželkam sta koleraba in redkve zaščitene pred kapusovo muho in muho redke, črna mreža pa skrbi za zračno senco.

Zelenjava za zgodnje pridelovalce

bio koleraba

Bio kolerabe z modro lupino, na primer 'Azur-Star', rastejo hitro tudi v nizkih temperaturah in so približno šest tednov po sajenju zrele za obiranje.

glavnata solata

Glavnata solata 'John', hitro siljena solata za rastlinjak, toplo gredo in predor s folijo, je primerna predvsem za pridelovanje pozimi in spomladi.

korenje

Korenje 'Almaro' za zgodnjo kulturo pod steklom tvori gladke, hrustljave in temno oranžne korene.

koleraba

Koleraba 'Konmar' s svetlo lupino je sočna in meso ostane dolgo mehko. Sajenje: februarja.

redkev

Redkev 'Ostergruß Rosa 2' je zelo zgodnja, blaga siljena redkev s privlačno temno rožnato, tanko lupino.

motovilec

Motovilec 'Favor' je odporen proti plesni in ga ponujajo kot praktičen sadilni trak. Oktobrske solate so zrele za obiranje spomladi.

Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - FEBRUAR 2015