Ko na vrtu Ralfa Bersterja ni bilo več prostora za vse zgodovinske vrtnice, ki si jih je še želel, je začel zasajevati mestno pobočje. Tako je v kraju Karben v nemški pokrajini Hessen nastala živa zgodba o vrtnicah, ki si jih je mogoče ogledati in povonjati.

Ko je rožna sorta, za katero je v katalogu zapisana višina meter, nenadoma zrasla do dveh metrov, sem kar ostrmel," pravi Ralf Berster. Ljubitelj vrtnic pripoveduje z nasmeškom, da je pri zasaditvi pobočja sledil načrtu, da spredaj ob poteh posadi nizke vrtnice in za njimi višje. "Vendar je bila to zelo teoretična zasnova." Zelo smiselne namene je ovrgel zaradi presenetljive višine rasti te ali on napačno označene sorte ter izpada rožnih sort, ki niso bile odporne na mraz. Vse to ni moglo pokvariti veselja Ralfa Besterja do rožnega pobočja. Tudi to pomlad je znova posadil deset ‚novih' sort.

Zgodovinski zakladi, ki že 20 let cvetijo na pobočju, izvirajo iz različnih vrtnarij, specializiranih za stare vrtnice, in v manjši meri iz rozarija Sangerhausen. Ta občasno izloči nekaj grmov in jih ponudi v prodajo. "Z malo sreče jih lahko kupim," pravi upokojenec.

Da ima prostor zanje, se mora zahvaliti drznemu trenutki, ko je napisal pismo mestu Karben. V njem je prosil, ali sme pobočje, ki je bila do takrat majhen park s tremi, štirimi mladimi drevesi, zasaditi z vrtnicami. Seveda na svoje stroške in tudi nego je želel prevzeti sam. "Takrat sem sproščeno izrekel velike besede," meni. Vendar ni ostal sam.

Enkrat mesečno mu skupina ljubiteljev vrtnic pomaga pri negi in s psihosocialnega oddelka diakonije pridejo ob sredah trije, štirje ljudje. Delajo med enkrat in večkrat cvetočimi sortami, ki jih je Ralf Berster namenoma posadil mešano: "Rad bi, da je pobočje lepo več tednov in da na določenih mestih ne stojijo odcvetele vrtnice Alba, ker vse sorte ene družine rastejo v enem območju."

Najlepše sorte

vrtnice

'Madame Hardy' velja pri mnogih ljubiteljih zgodovinskih sort za najlepšo belo sploh. Damaščanska vrtnica je bila vzgojena leta 1832.

vrtnice

Japonski šipek 'Fimbriata' – sodobna grmasta vrtnica – prihaja iz Francije: "Je nežnejša kot japonski šipki nizozemskega gojitelja Grootendorsta," meni Ralf Berster.

vrtnice

Vrtnica mahovka Rosa centifolia muscosa 'Mme de la Roche-Lambert' le malo zbledi in zanesljivo večkrat cveti.

vrtnice

Njena sestra Rosa centifolia muscosa 'Lucie Duplessis' cveti le enkrat.

vrtnice

'Mme Alfred Carrière' je po besedah Ralfa Bersterja nenavadno močna za vrtnico Rosa indica noisettiana. Vrtnice te družine, ki so jih začeli vzgajati na začetku 19. stoletja, zaradi deleža kitajskih vrtnic.

vrtnice

'Tuscany' je francoski šipek iz leta 1596. Velja za umetnika preživetja, ki ne potrebuje veliko pozornosti.

vrtnice

'Rose de Meaux' je miniaturna vrtnica. V Karbnu zraste le 50 cm visoko. Močno obrezovanje po cvetenju skrbi za sveže in zdrave nove poganjke.

vrtnice

'Centifolia à fleurs doubles violettes' je zelo prezimna in odporna proti bolezni listov.

vrtnice

'Königin von Dänemark' je vrtnica Alba, ki jo je vzgojil Škot, prodajali pa so jo v drevesnici v Flottbeku. Flottbek (danes mestna četrt Hamburga) je takrat spadala k Holsteinu, ki ga je upravljala Danska. Danska kraljica je bila takrat Marie Sophie Friederike von Hessen-Kassel (1767–1852).

vrtnice

'Vierge de Cléry' cveti zelo dolgo in včasih tudi pocvita.

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015