Sveže z vrta ali iz lonca na okenski polici – zdrave rastline obogatijo kuhinjo in nam lahko pomagajo pri številnih zdravstvenih težavah.

Zelišča veljajo že stoletja kot potentno zdravilo. Nekoč so imela tako velik ugled, da so jih celo poimenovali po bogovih, kot pelin. Botanično se imenuje Artemisia in se nanaša na Artemis, ki je bila med drugim varuhinja živorojenih. Čeprav danes o moči zelišč razmišljamo bolj trezno, je njihov učinek nesporen.

peteršilj

Zelišča vsebujejo zdravilne snovi tik pred cvetenjem. Če jih uporabite sveža, potrebujete za čaj dvojno količino od posušenega zelišča. Peteršilj je zelo bogat z vitaminom C, čisti kri in spodbuja krvni obtok. Poleg tega žvečenje listov krepi koncentracijo.

Čaj je najbolj običajen način uporabe zdravilnih rastlin. Čajno žličko suhega ali dve žlički svežega zelišča prelijemo s skodelico vroče vode. Pokrijemo jo in pustimo stati deset minut, da se eterična olja obdržijo. Timijan pomaga pri kašlju in kuhinjski žajbelj pri bolečem grlu. Slednji blaži tudi močno potenje. Pri menstrualnih težavah je priporočljiv peteršilj ali navadna plahtica ter pri živčnosti in notranjem nemiru melisa. Navadna zlata rozga učinkuje pri vnetju mehurja in kamilica pri težavah z želodcem. Navadni rman spodbuja predvsem presnovo maščob.

Koristne so tudi sveže rastline: peteršilj sprošča glavo, koper skrbi za svež dih, kislica prežene utrujenost in mladi listi koprive v solati čistijo kri.

Kopeli za noge z močnim čajem (pest zelišč na liter vode) so nadaljnja možnost za koristno uporabo moči narave. Za poživitev krvnega obtoka je primeren rožmarin. Sivka pomirja. Dodatek njivske preslice spodbuja obnovo kože. Čaj iz navadnega pelina učinkuje poživljajoče na prebavila, kot kopel za noge pa blaži vnetja sečil.

Dimite s posušenim kuhinjskim žajbljem

žajbelj

Dimljenje stanovanja s posušenim žajbljem prežene vonj po hrani. Po bolezni naj bi čistilo in pomagalo proti stresu. Žajbelj poberite, preden cveti – najbolje v sončnem dopoldnevu. Takrat je njegov okus najbolj intenziven. Za sušenje stebla zvežite v šope ali liste posamezno nanizajte in obesite na suho mesto. Za dimljenje dajte nekaj listov v ognjevarno posodo in jih prižgite na vrhovih. Nato rahlo pihajte proti njim, da se fin, smolnat dim razdeli v prostoru.

Moj lepi vrt - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - MAJ 2015