Čeprav je obiranje na vrhuncu in je treba veliko zelenjave spraviti z grede, je še dovolj časa za setev in sajenje hrustljave solate, sočne pese in aromatičnih zelišč.

V rtnarji, ki vzgajajo zelenjavo, imajo zdaj polne roke dela. Pobiranje solate, korenja in visokega fižola je v polnem teku, to pomeni, da pravočasno poskrbite za zalogo. Tudi grah in zgodnji krompir zapustita gredo in pustita globoko zrahljano zemljo, bogato s hranilnimi snovmi, kar je idealno za pridelovanje fine jesenske zelenjave.

Najboljši čas za sejanje kitajskega zelja je med sredino in koncem julija. Če potrebujete le nekaj glav ali za lastno kulturo nimate dovolj prostora, kupite mlade sadike pri vrtnarju. Še dokaj nova različica daljno­vzhodne vrste listnatega zelja je Pak Choi. 'Tatsoi' lahko do konca avgusta sejete neposredno na gredo in pobirate konec septembra.

Listi stojijo v gosti, kompaktni rozeti. Lahko odrežete cele glave ali po potrebi poberete le posamezne liste. Tudi pri tradicionalnem zelenem zelju je nekaj novega: sladokusci vzgajajo sorte, kot je 'Starbor', kot zelenjavo z mladimi listi. Zato je treba sejati gosteje, v razdalji približno 20 cm in uživati v mladih listih v solati ali na hitro dušenih. Nasvet: rastline pri obiranju zredčite in del pozimi poberite kot kodrasti kapus.

vrt

Rezano blitvo prav tako lahko pridelujete kot solato z mladimi listi ali običajno kot listnato zelenjavo. Izvrstnega okusa je sorta 'Fantasy' z ognjeno rdečimi, nežnimi in tankimi stebli. Posejte jo v vrste z razdaljo 30 cm in mlade rastlinice presadite odvisno od namena uporabe na razdaljo 7–15 cm. Konec julija ali na začetku avgusta posejane rdeče pese zorijo le še v blagih podnebnih območjih. V manj ugodnih legah zapoznelci sejejo sorte, kot je 'Rote Kugel', preprosto nekoliko gosteje in pobirajo aromatične pese, ko so te velike kot žogice za namizni tenis.

Zelenjavni koromač pozno poleti razvije posebno debele gomolje. Predvzgojene in do sredine avgusta na prosto posajene sadike je mogoče obirati že po 8 tednih. V grobih legah jesensko zelenjavo sadimo na toplo gredo in tla mulčamo z 2–3 cm debelo platjo zrelega komposta. Izkoristite omejen prostor za vmesno kulturo z redkvicami ali azijsko solato. Obe zelenjavi rasteta tako hitro, da ju zdavnaj poberete do takrat, ko gomolji koromača zahtevajo največ prostora.

Vzgoja berivke je zdaj še preprostejša, kajti sorte, kot je 'Australische Gele', je mogoče dobiti tudi kot sejalno folijo. Pri tem sejalni trak kombinirajte s folijo za mulč. Tako kot pri sejalnem traku odpade pikiranje sejancev, ker so semena na papirnatem traku posejana v pravilni razdalji. Folija obdrži vlažnost tal in zatira plevel.

Obstaja še ena zvijača: v toplih dneh vse solate sejte zvečer in zalijte s hladno vodo iz vodovoda. Potem semena, ki so občutljiva za vročino, zagotovo vzklijejo.

Posejte sami: raznovrstna zelišča v loncih

zelišča lonec

Enoletna kuhinjska zelišča je mogoče dobro vzgajati v loncih ali plitvih skledah na balkonu ali kuhinjski terasi. Listnati koriander je nujen za aziatske jedi v voku, krebuljica spada med fina zelišča francoske kuhinje. Koper začini cvrtnjake, solate in ribe, in kdor ima rad še malo pikantnejše, poseje rukolo. Vsa zelišča uspevajo tudi v svetli polsenci. Začimbe posejte še do sredine septembra v razmiku 2–4 tednov po porcijah vedno na novo. Semena le na tanko pokrijte z zemljo in jih vlažite do klitja.

Raznovrstnost je adut!

vrt

Na naši približno 1,20 metra široki vzorčni gredi smo sestavili pisano mešano kulturo, ki jo lahko sadite in sejete še zdaj. Dolžino grede določite sami. Konec julija do začetka avgusta na sredino grede posadite kodrasti kapus, na primer 'Lerchenzungen', in rdečelistno sorto 'Redbor'. Desno in levo od zeljnih rastlinic posejte vrsto špinače. Namesto tega lahko posadite tudi blitvo s pisanimi stebli. Na desni polovici grede posejte redkvice. Kot alternativa se ponuja repa. Na levi polovici grede vzgajajte prezimne pore kot nadomestek za drobnjak. Na robovih gred je prostor za motovilec (po dve vrsti v razdalji 8–10 cm).

Pisane jesenske solate, kot so Lollo rosso, listnata batavija, radič in endivija, dajejo okusne liste za kuhinjo do prve zmrzali.

solata

Nežne repe uspevajo tudi jeseni in so zrele za obiranje približno 8 tednov po setvi. Repke so okusne surove in dušene.

repa

Rezana blitva z zlato rumenini ali temno rdečimi stebli je privlačnost na zelenjavni gredi.

blitva

Špinačo za jesensko obiranje ali prezimitev lahko sejete do začetka septembra. Izberite sorte, ki so odporne proti pepelasti plesni, na primer 'Lazio'.

spinaca

Redkvice, kakršna je sorta 'Rundes halbrot weiß', so zrele za obiranje že štiri tedne po setvi.

redkvice

Endivija 'Eminence' tvori velike glave z nežno grenkimi, hrustljavimi listi.

endivija

Motovilec lahko udobno pobirate v visokih gredah. Avgustovska setev je zrela že konec septembra.

motovilec

Gomoljni koromač, na primer 'Fino', posejte od sredine do konca julija neposredno na gredo ali do sredine avgusta posadite predvzgojene sadike.

koromac

Aromatične rezivke, kot je 'Asia Spicy Green Mix', zrastejo znova, če jih ne odrežete prenizko, in jih lahko obirate dva- do trikrat.

rezivke

Rdeča pesa uspeva tudi na polsenčnem mestu. Nasvet: del gomoljev poberite, ko so še mladi.

rdeca pesa

Moj lepi vrt - AVGUST 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - AVGUST 2013