Pomladno sveža zelišča lahko čudovito kombinirate s sezonskimi cvetočimi rastlinami. Tako poudarjena drobnjak in peteršilj sta skoraj prelepa, da bi ju pobirali.

Pomlad je tu. Čas je torej, da lonce in zaboje na terasi in balkonu na novo zasadite, na primer s spominčicami in rogatimi vijolicami. Če radi preizkušate nove sadilne kombinacije, lahko majhne pomladne cvetnice v tej sezoni posadite v zaboje in lonce z različnimi kuhinjskimi zelišči. Drobnjak, peteršilj in kislica, vendar tudi sredozemski klasiki, kot sta žajbelj in timijan, so privlačne pojave in hkrati vabijo k temu, da z njimi popestrimo kuhinjo. Ni nujno, da sta tudi rogata vijolica in spominčica le okras. Z njunimi majhnimi cvetovi lahko okrasite slastne solate.

Rožmarin, šetraj in olivno zelišče je najbolje kupiti kot predvzgojene rastline, nekatere pa lahko posejete tudi sami, med te spadata peteršilj in drobnjak. Če imate radi posebna zelišča, se splača sejati nekaj rdeče rukole, rdeče kislice in nenavadnih sort bazilike, ki niso pogosto na voljo v vrtnih centrih ali na tržnicah. Na začetku jih vzgajajte v hiši, kajti do sredine maja se še lahko pojavijo nočne zmrzali. Če pridno pobirate svoja zelišča in jih poleti želite vzgojiti še več, to lahko storite tudi na prostem.

Večina zelišč ima podobne zahteve, tako da jih je mogoče dobro kombinirati med seboj. Pravzaprav bi vsa rada bila na soncu in z izjemo vodne kreše ne marajo mokre zemlje. Vendar jih morate v loncu zalivati veliko pogosteje kot na gredi, ker se zemlja hitro izsuši. To velja tudi za sredozemske vrste, ki se jih sicer drži sloves, da so zelo skromne. Za zelišča je kljub temu pomembno, da je zemlja prepustna in da odvečna voda lahko odteka. Tudi rednih odmerkov gnojil ne pozabite. Praktična so organska gnojila, ki jih je treba dati v vodo.

Ko se pomlad končuje ter spominčice in rogate vijolice odcvetijo, ji preprosto zamenjajte z dolgo cvetočimi poletnimi rožami: marelični milijon zvončkov najde mesto poleg žajblja 'Tricolor' s pisanimi listi in temno rdeča pelargonija se počuti dobro poleg timijana in šetraja, medtem ko drobnjak najde novega spremljevalca v modrem mokastem žajblju.

Paša za oči in veselje za usta

začimbe

Sveža zelišča lahko celo preproste jedi spremenijo v neprimerljivo doživetje okusov, zato so nepogrešljiva za večino ljubiteljskih vrtnarjev. Tudi lepota rastlin, ki pretežno ne zahtevajo veliko nege, za mnoge ni vprašljiva in se radi razveseljujejo z zeliščnimi aranžmaji na terasi.

Celo solate in sorte zelenjave, ki ostanejo majhne in kakršna sta paradižnik ter jajčevec, vse bolj postajajo dekorativen in hkrati okusen okras. Če imate malo prostora, so dobra zamisel zeliščna visoka debelca, pod katera sadite druge vrste. Na fotografiji so debelca lovorja in timijana, peteršilja, šetraja, žajblja in solate baby leaf. To rezivko lahko dobro gojite v zaboju in več tednov obljublja hrustljave liste.

Katera posoda je prava?

Umetna snov ali terakota – pri izbiri sadilnih posod so mnenja pogosto deljena. Terakota izžareva neprekosljivo naravnost in je prvi izbor za vrtove s pridihom juga (etažera, Manufactum). V prid zabojev iz umetne snovi priča predvsem njihova majhna teža. Mnoge ponujajo z vodnimi zbiralniki, tako da jih poleti ni treba zalivati vsak dan.

Prave sorte za lonec

Izbor začimbnic nenehno raste, zato se ni lahko odločiti. Lepo je, ko poklicni vrtnarji sestavijo paket s sortami, ki so najbolj primerne za lonec ali cvetlični zaboj:

pritlikavi ožep (Hyssopus officinalis ssp. aristatus),

pritlikavi ožep

italijanski smilj (Helichrysum italicum 'Silbernadel'),

italijanski smilj

trajni boreč (Borago pygmaea),

trajni boreč

dalmatinski začimbni žajbelj (Salvia officinalis 'Major'),

dalmatinski začimbni žajbelj

beli drobnjak (Allium schoenoprasum 'Elbe'),

beli drobnjak

divji dihnik (Diplotaxis tenuifolia),

divji dihnik

ščitasta kislica (Rumex scutatus),

ščitasta kislica

limonin timijan (Thymus serpyllum 'Lemon Curd')

limonin timijan

Zalivajte z občutkom

Zemlja v loncih in zabojih se izsuši veliko hitreje kot na gredi, tako da je treba primerno pogosto zalivati tudi nezahtevna sredozemska zelišča. Pri tem je praktična zalivalka z ozkim tulcem, da se voda ne zlije mimo lonca.

Škarje za obiranje

škarje za obiranje zelišč

Ljubitelji zelišč radi uporabljajo drobnjak in druge začimbnice v kuhinji. Za obiranje so praktične tako imenovane škarje za pušpan. Z njimi je mogoče po cvetenju oblikovati tudi sredozemske vrste, kot sta sivka in nemški rožmarin.

Moj lepi vrt - APRIL 2014

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - APRIL 2014