Trajna zelišča, med katera spadajo tudi priljubljene sredozemske vrste sivka, timijan, žajbelj in pehtran, lahko prezimijo na vrtu ali v posodi. Pri zelo nizkih temperaturah jih je dobro prekriti z dračjem ali kopreno.

Obdobje s pozebami na golo ali veliko padavin jim lahko škodi. V tem primeru je treba lonce z zelišči pospraviti v rastlinjak ali na primerno svetlo mesto v hiši.

Razlogi za to so, da majhna prostornina zemlje pri rastlinah v loncu hitreje zamrzne kot tla na vrtu. Povrhu preveč talne vlage v mirovanju pripelje do gnitja korenin.

Limonsko travo, ki izvira iz Azije, je treba pravočasno postaviti na svetlo, čim bolj toplo (okrog 15 °C) mesto pod steklom.

Na hladnih mestih se počutijo dobro vrste iz sredozemskega prostora, kot so lovor, citronski timijan, rožmarin, vendar tudi čajna zelišča, kot so dišeče pelargonije, šopasta sivka ali ananasov žajbelj

Ne gnojite in zalivajte le malo

Bodite previdni z zalivanjem in gnojenjem, kajti rastline zdaj ne potrebujejo hranilnih snovi in le malo vode, ker je njihova presnova zelo omejena. Ne smejo se povsem izsušiti. To velja tudi za zelišča v loncih, ki prezimijo zunaj.

Pomembno: pri rastlinah, ki jih postavite v rastlinjak ali zimski vrt, pazite na škodljivce. Ravno na toplih mestih se lahko pojavijo pršice prelke ali listne uši.

Moj lepi vrt - DECEMBER 2013

Članek je objavljen v reviji
Moj lepi vrt - DECEMBER 2013