Saj veste, do 6. novembra se lahko prijavite na natečaj NAJ potica 2017, kjer bodo izbirali najboljšo potico v Sloveniji (seveda poleg tiste, ki jo speče mojstrica Sonja Jezeršek), vsem sodelujočim pa bomo podelili tudi lepe nagrade.

A kot za vsako tekmo se moramo najprej lepo ogreti, in to po receptih Sonje Jezeršek. Naj se sezona potic počasi začne, decembra pa seveda vsi pričakujemo vrhunec.

OREHOVA POTICA

Testo:
1 kg bele moke tip 500/tip 400, 50 g kvasa, 20 g soli, 5 rumenjakov, eno celo jajce, 80 g sladkorja, 80 g masla20 g olja, limonina lupinica, 0,03 l ruma, približno 0,4 l mleka

Nadev:
900 g orehov, 100 g piškotnih drobtin,
180 g kisle smetane, 250 ml sladke smetane, 400 g sladkorja, 0,05 l ruma, 1 rumenjak, sneg iz enega jajca, pol žličke mlete kave, noževo konico cimeta in klinčkov, 2 vrečki vaniljevega sladkorja, limonina lupinica, malo soli

Priprava testa:
Zamesimo kvašeno testo, ki ga vzhajamo in nato tanko razvaljamo v pravokotnik. Namažemo ga z nadevom in tesno zvijemo. Položimo v namaščen model za potice in popikamo s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. Pečemo jo 1 uro pri 200° C.

Priprava nadeva:
Orehe zmešamo s piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelijemo orehe tako, da dobimo bolj gost nadev. Dodamo kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljev sladkor, sol in nazadnje trd beljakov sneg.

OCVIRKOVKA

Sestavine za testo:

50 dag bele moke, 3-4 dag kvasa, 6 dag surovega masla, 1 dl smetane, 1 dag soli, 1 dag sladkorja, 2 jajci, 2,5 dl voda, sol


Sestavine za nadev:

40 dag mesnatih ocvirkov, Sol, poper, kranjska klobasa, jajce za mazanje


Priprava testa:

 Iz navedenih sestavin zamesimo kvašeno testo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo ponovno pregnetemo in razvaljamo za prst debelo ter ga namažemo s stepenim jajcem, potresemo z mlačnimi ocvirki in na kocke narezano klobaso, posolimo in popopramo. Testo zavijemo v zvitek in ga položimo v namaščen potičnik, kjer naj ponovno vzhaja. Testo premažemo z mastjo ali maslom in pečemo 50 minut pri 190° C.

MANDLJEVA POTICA

Kvašeno testo:
1 kg bele moke tip 500/tip 400, 50 g kvasa, 20 g soli, 5 rumenjakov, eno celo jajce, 80 g sladkorja, 80 g masla, 20 g olja, limonina lupinica, 3 cl ruma, približno 0,40 l mlačnega mleka, mandeljne spražimo s sladkorjem (150 g)

Nadev:
900 g mandljev, 100 g piškotnih drobtin,
200 g masla, 5 rumenjakov, 350 g sladkorja, limonina lupinica, 2 vrečki vaniljevega sladkorja, 150 g sladkorja za praženje mandeljnov, 3 cl sadnega žganja, mandeljne spražimo s sladkorjem (150 g)

Priprava testa:
Zamesimo kvašeno testo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo zvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s polovico mandeljnov.
Tesno zvijemo, položimo v namazan model, prebodemo z iglo in pustimo, da potica vzhaja. Vzhajano namažemo z jajcem in pečemo eno uro pri 200° C.

Nadev:
Maslo penasto vmešamo, izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor, nato dodamo vaniljev sladkor in limonino lupinico. Dodamo trd sneg iz treh beljakov, po snegu potresemo polovico spraženih mandeljnov in piškotnih drobtin in vse hkrati narahlo zamešamo. Namažemo na razvaljano testo in povrhu potresemo še s preostalimi praženimi mandeljni. Tesno zavijemo in položimo v pomaščen ter z ostro moko posut model.

Foto: Tomo Jeseničnik

Liza - 44/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 44/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.