Izbrani finalisti bodo svoje potice spekli in prinesli na zaključni dogodek, ki bo na Dvoru Jezeršek, v obokani dvorani, in sicer 10. decembra. Skupaj s strokovno komisijo, ki jo bodo sestavljali Sonja Jezeršek (Jezeršek gostinstvo), Mirjam Kavčič (podjetje Bonopan, blagovna znamka Fala) ter Luka Jezeršek (Jezeršek gostinstvo), bom poskusili, ocenili in izbrali NAJ POTICO 2018. Vabljeni, da se pridružite.

Za vas smo zbrali vse recepte naših 10 finalistk letošnjega izbora za najboljšo potico.

Vsi finalisti bodo na zaključnem dogodku prejeli darilni paket naših sponzorjev. Vabljeni tudi vi, da 10. decembra ob 17. uri na dvoru Jezeršek tudi sami okusite odlične potice naših finalistk. Kdo ve, morda dobite navdih, da jo spečete tudi sami. 

Rožičeva potička s figami in dateljni

KARMEN ŠLIBAR

Kvašeno testo:

  • 60 dag bele moke
  • za kvasec 3 dag kvasa
  • 1/2 dl toplega mleka
  • pol žličke sladkorja
  • pol žličke moke
  • 1 žlička soli
  • 3 rumenjaki
  • 8 dag sladkorja
  • 8 dag masla
  • 1 žlica ruma
  • približno 3 dl toplega mleka

Nadev:

  • 40 dag rožičeve moke
  • približno 6 dag sladkorja
  • vanilijev sladkor
  • malo ruma
  • malo cimeta
  • 1/2 dl sladke smetane
  • 8 dag masla
  • približno 2,5 toplega mleka
  • sneg iz beljakov

POSTOPEK

Posebej v posodo narežemo 6 dag suhih fig in ravno toliko dateljnov. Zalijemo z rumom in pustimo. Testo zamesimo kot vsa kvašena testa: v posodo damo moko, naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec, dodamo rumenjake, maslo, rum, sol, sladkor in zalijemo z mlekom ter zamesimo v testo, ki mora biti lepo mehko. Pustimo ga vzhajati. Med tem časom pripravimo nadev: penasto umešamo maslo, dodamo sladkor, rožičevo moko, cimet, vanilijev sladkor, rum in zalijemo s sladko smetano in toplim mlekom ter nazadnje dodamo sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom, na katerega potresemo narezane fige, in dateljne tesno zavijemo in položimo v model, zavitek prešpikamo in pustimo, da še malo vzhaja. Ko se nam zdi zadosti vzhajano, ga premažemo z jajcem in damo peči v pečico. Najprej na 220 stopinj ,da zarumeni, potem pa znižamo na 180 in pečemo eno uro, odvisno od pečice. Ko je pečena, jo pustimo še nekaj časa v modelu, potem pa jo zvrnemo na desko, da se počasi ohlaja.

Orehova potica

CVETA TEREZIJA ZAJC

"Že vsaj 30 let vsako leto spečem vsaj 30 potic za mojo veliko družino in mnoge prijatelje. Res je vsak, ki jo okusi, navdušen nad izgledom in okusom. Meni tokrat ne gre samo za zmago ali nagrado, ampak si res želim enkrat dobiti strokovno oceno. Hvala! Ne računam na nič! Kar bo, pa bo!"


Testo:

  • 65 dkg bele moke, pol gladke, pol ostre. Najboljša je taboljša moka ali štajerska moka.
  • 1 kocka svežega kvasa Fala
  • 1 čajna žlička soli
  • 10 dkg sladkorja
  • 4 rumenjake
  • 4 velike žlice olja
  • 4 dcl mleka
  • 1bio limona, naribana lupina

Nadev:

  • 65 dkg mletih orehov
  • 20-25 dkg sladkorja
  • 0,8 dl ruma
  • 2 naribani lupini bio limon
  • sneg 4 beljakov
  • 3-4 dl vrelega mleka
  • maslo za premaz modela za peko

PRIPRAVA

En dan prej orehe operem in čez noč sušim na ogrevani priprti pečici pri temperaturi 50 stopinj Celzija .Vse potrebne sestavine čez noč pustim na sobni temperaturi.

POSTOPEK

V posodo, kjer zamesim testo, najprej dam rumenjake in sol, da rumenjaki še močneje zarumenijo. Dodam sladkor, penasto vmešam, nato dodam še limonino lupino, olje, nato še mleko. Že postopoma dodajam moko, nato vzhajan kvas in nadaljujem z moko. Mešam v robotu ali z ročnim mešalcem, dokler ne dobim primerne gostote testa. Za okrogli model je potrebno malo gostejše testo, da se zvitek lažje namesti v model, ob dotiku s prstom se testo ne sme prijemati za prst. Posodo s testom postavim v kozico s toplo vodo, da lepše vzhaja in pokrijem s servietom. Masa se mora povečati vsaj za dvakrat, lahko jo še enkrat premešamo in ponovno vzhajamo, da je testo bolj rahlo. Med tem pripravim namaz.

NAMAZ

Na zmlete orehe stresem sladkor, nanj limonino lupino in čez še rum. Vse prelijem z vrelim mlekom, postopoma, da ni masa preredka. Dobro je pustiti prej malo suhih zmletih orehov, da lahko maso popravimo. Nato narahlo vmešavam sneg vseh beljakov. Masa je tako pripravljena.

Vzhajano testo zvaljam zelo na tanko, skoraj kot za zavitek. Namaz enakomerno porazdelim, le na koncu pustim približno 20 cm praznega testa, ki ga premažem samo z mlekom. Tako se oprime in obvije konec zavite potice, da ne popoka, saj je tanko zvaljana in debelo pomazana.

Na začetku, kjer začnem testo zavijati, ga najprej že namazanega obrežem, da ni na sredini bel krog. Nato ga cm za cm zavijam in vsakič rahlo zategnem, da se bolje oprime in naj ne bi odstopilo. Tudi zadnji rob testa odrežem tako, da je enakomerna debelina vsega testa. Zavitek na koncih malo poševno navzven prerežem, da se bolje prilega in spoji, ko vse preložim v namazan model. Potico takoj prešpikam z zobotrebcem - ne do dna - in premažem z mlekom. Pustim jo vzhajati približno eno uro ali več, dokler ni poln model. Lahko pa jo damo takoj v ogreto pečico z ventilatorjem na 50 stopinj, da vzhaja, nato na 200, da zarumeni in na 170 približno za 1 uro, da se dobro prepeče, da se nato ne sesede. Pečeno takoj še enkrat premažem z mlekom, da je skorja mehka, pustim v modelu 15 minut, nato položim na potico v modelu velik lesen krožnik, varno oboje oprimem in obrnem. Tako se ohlaja. Če jo dam zamrznit, jo damo še napol toplo, da je odmrznjena še sočna. Preden potico narežemo in ponudimo, jo posujemo z mletim vanilijevim sladkorjem.

Rožičeva potica

KLAVDIJA SIMLER

Testo:

  • 1 kg moke
  • 2 vrečki kvasa ali 1 kocko svežega
  • 0,45 l mleka
  • 1 jajce + 4 rumenjaki
  • 12 dag sladkorja
  • 12 dag masla
  • 0,5 dl ruma (75%)
  • 1 žlička soli
  • 3 naribane pomarančne lupine
  • 2 vanilijeva sladkorja

Nadev:

  • 400 g mletih rožičev
  • 4 dl mleka
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 6 dag sladkorja
  • 2 žlici cimeta
  • 3 velike žlice meda
  • 12 dag masla
  • 4 beljake

Priprava nadeva:

Rožiče, cimet, vanili zmešate. Mleko in maslo zavrete in vanj zakuhate rožiče. Dobro premešate. Še topli masi dodate med. Ohladite.

Beljake in sladkor stepete na visoki hitrosti, sneg pa narahlo vmešate v ohlajeno rožičevo maso. Premažete testo.

POSTOPEK

V skledo presejete moko. Naredite na vsaki strani po eno jamico. V eno date kvas in vanilijev sladkor, v drugo sol. Po vrhu naribajte pomarančno lupino. Zagrejete mleko in ga približno 1 dl zlijete na kvas. Malo pomešate. V preostalo mleko date sladkor, rum, razžvrkljana jajca in maslo. Dobro premešate in počakate, da se maslo stopi. Mešanico zlijete na moko in začnete mešati pri kvasu in tako naprej do jamice s soljo. Zagnetete gladko testo. Vzhajate na 2x količino.

Testo razvaljate v pravokotnik in ga enakomerno premažete z nadevom. Tesno zavijete do konca.

Potico v pekaču z zobotrebcem ali »štrik« iglo nekajkrat prebodete do dna (da niso luknje v njej), nato pa še z vilico prebodete samo nekje do drugega zavoja potice (da ne odstopi skorja).

Vzhajate približno pol ure. Pekač date v pečico, jo prižgete na 180 °C in pečete 45 minut (odvisno od pečice) od takrat naprej, ko se pečica zagreje.

Pekač date iz pečice in ga pokrijete s peki papirjem, da se malo ohladi. Nato jo zvrnete iz pekača. Ohlajeno narežete in posladkate. Dober tek.

Orehova potica

ANTONIJA PLEŠEC

Testo:

  • 70 dag moke
  • 4 rumenjaki
  • 8 dag sladkorja
  • 3 dl mleka
  • 30 g kvasa
  • 10 dag masla
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 čajni žlički soli

Nadev:

  • 70 dag mletih orehov
  • 3 dl mleka
  • 5 rumenjakov
  • 15 dag sladkorja
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • lupinica ene limone
  • 3 pesti rozin

PRIPRAVA

V posodo presejemo moko. Od 3 dl toplega mleka odvzamemo približno 1 dl in pripravimo kvasec. Nato iz vseh sestavin zamesemo testo, ki ne sme biti premehko. Testo pustimo vzhajati. Vzhajano testo na kratko pregnetemo in pustimo počivati še toliko časa, da pripravimo nadev.

Priprava nadeva

Rozine operemo v topli vodi, jih odcedimo in prelijemo z malo ruma. Orehe poparimo z mlekom, premešamo in počakamo, da se ohladijo. V posodi penasto umešamo rumenjake in sladkor. Ohlajenim orehom primešamo zmes rumenjakov in sladkorja, dodamo vanilijev sladkor in limonino lupinico.

Spočito testo razvaljamo enakomerno debelo (ne pretanko), namažemo z nadevom, potresemo z odcejanimi rozinami, tesno zvijemo in položimo v pekač. Potico večkrat prebodemo in pustimo vzhajati. Vzhajano potico položimo v segreto pečico in pečemo 50 min pri 190 stopinjah. Pečeno potico pustimo v modelu še 15 min.

Podbreška potica z nadevom iz suhih jabolčnih krhljev

VERONIKA ALJANČIČ

Sestavine, ki se uporabljajo pri peki potice:

  • moka – bela pšenična moka, pirina moka
  • mleko – kravje mleko
  • suhi jabolčni krhlji (kosmač ali jonatan ali voščenka ali idared)
  • vanilja – aromatiziran sladkor, vanilijev sladkor
  • domači rum ali viljamovka ali tepkovec
  • jajca – kokošja
  • surovo maslo iz kravjega mleka
  • sladkor - kristalni ali v prahu
  • kisla smetana (polnomastna)
  • cimet
  • nageljnove žbice
  • limonina lupina bio limone
  • sol
  • kvas

Pregled merskih enot, ki se uporabljajo pri tej recepturi

Sestavine kvašenega testa iz bele pšenične in pirine moke

Priprava testa
Kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom. Moka mora biti obvezno presejana. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko. Testo mora biti lahko, ne pregosto.
Vzhaja naj pri sobni temperaturi 45 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,4 cm - 0,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z nadevom.

Nadev iz suhih jabolčnih krhljev

Priprava nadeva iz suhih jabolčnih krhljev:

  • Suhe jabolčne krhlje zmeljemo na strojček za mletje mesa (4 mm). Zmlete krhlje poparimo z mlekom in dodamo rum. Maso pustimo, da se krhlji navlažijo.
  • Zmesi primešamo vanilijin sladkor, sladkor, cimet, klinčke, omehčano maslo, kislo smetano, rumenjake in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
  • Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.
  • Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 350 - 400 dag nadeva iz suhih jabolčnih krhljev. Potica mora imeti 4 - 5 zavojev.
  • Z nadevom namažemo testo.
  • Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.
  • Potico v potičnici pustimo vzhajati.
  • Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči.
  • Potico stresemo iz potičnice, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
  • Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Opredelitev pekača - potičnice:
Pekač - potičnica je izdelana iz žgane gline.
Potičnica je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnice, ki ima ravno dno. V sredini potičnice je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. Dimenzije potičnice: spodnji premer 19 cm, zgornji premer 26 cm, višina 10 cm.. Potičnice iz žgane gline so povezane z žico, kar poveča njihovo obstojnost.
Potičnica je izdelana v skladu z zahtevami Pravilnika o keramičnih izdelkih namenjenih za stik z živili (Uradni list RS, št. 38/2006) in Uredbe o materialih in izdelkih, namenjenih za stik z živili (ES št. 1935/2004). Izdelovalec potičnic: Franc Kremžar, mojster domače obrti, Komenda.

Podbreška potica z nadevom iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev

BARBARA POGAČNIK

Sestavine, ki se uporabljajo pri peki potice

  • moka – bela pšenična moka, pirina moka
  • mleko – kravje mleko
  • suhi jabolčni krhlji (kosmač ali jonatan ali voščenka ali idared)
  • suha tepka
  • vanilja – aromatiziran sladkor, vanilijev sladkor
  • domači rum ali viljamovka ali tepkovec
  • jajca – kokošja
  • surovo maslo iz kravjega mleka
  • sladkor - kristalni ali v prahu
  • gozdni med
  • kisla smetana (polnomastna)
  • cimet
  • nageljnove žbice
  • limonina lupina bio limone
  • sol
  • kvas

Pregled tradicionalnih merskih enot, ki se uporabljajo pri tej recepturi

Sestavine kvašenega testa iz bele pšenične in pirine moke

Priprava testa

Kvašeno testo zamesimo s kvasnim nastavkom. Moka mora biti obvezno presejana. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko. Testo mora biti lahko, ne pregosto.
Vzhaja naj pri sobni temperaturi 45 minut. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,4 cm - 0,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z nadevom.

Nadev iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev

Priprava nadeva iz suhih tepk:

  • Suhe tepke operemo in jih damo kuhati v 1 L vode, kateri smo dodali 3 žlice medu. Vre naj eno uro.
  • Tepke odcedimo in ohladimo. Ohlajene tepke očistimo pečka in trdih delcev. Tepke zmeljemo na strojček za mletje mesa (4 mm). Tepkam dodamo še 100 g mletih jabolčnih krhljev.
  • Penasto umešamo maslo, rumenjak, začimbe, limonino lupino in sadjevec ali viljamovko. Vse temeljito premešaš in dodamo zmlete tepke in suhe jabolčne krhlje. Nato dodamo kislo smetano in sneg dveh beljakov. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.
  • Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 cm do 0,5 cm.
  • Na 1/2 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 250 - 300 g nadeva iz suhih tepk in 100 g suhih jabolčnih krhljev. Potica mora imeti 4 – 5 zavojev.
  • Z nadevom namažemo testo.
  • Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v potičnico, ki jo namastimo z maslom. Konca zvitka se morata dobro stikati.
  • Potico v potičnici pustimo vzhajati.
  • Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico mleka in jajca ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180°C vsaj 40 minut. Temperatura in čas pečenja se lahko prilagodita glede na vrsto peči.
  • Potico stresemo iz potičnice, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
  • Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Opredelitev pekača - potičnice
Pekač - potičnica je izdelana iz žgane gline.
Potičnica je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnice, ki ima ravno dno. V sredini potičnice je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. Dimenzije potičnice: spodnji premer 19 cm, zgornji premer 26 cm, višina 10 cm.. Potičnice iz žgane gline so povezane z žico, kar poveča njihovo obstojnost.
Potičnica je izdelana v skladu z zahtevami Pravilnika o keramičnih izdelkih namenjenih za stik z živili (Uradni list RS, št. 38/2006) in Uredbe o materialih in izdelkih, namenjenih za stik z živili (ES št. 1935/2004). Izdelovalec potičnic: Franc Kremžar, mojster domače obrti, Komenda.

Korenčkova-lešnikova potica

IVI GRADIŠEK

Testo:

  • 70 dag moke
  • 80 g masla
  • 3-4 dl mleka
  • 1/2 kocke kvasa Fala
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 90 g sladkorja

Nadev:

  • 40 dag naribanega korenčka ali lešnika
  • 30 dag kokosa
  • 20 dag masla
  • 20 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1/2 čajne žličke ingverja
  • 1 žlica kurkume
  • 3 cela jajca
  • 2 bio limonine lupince
  • 1 bio pomaranča
  • sladkor za posip

POSTOPEK

V skledo damo moko naredimo jamico in posolimo. V lonček damo mleko, sladkor in kvas. Vse premešamo in pustimo vzhajati. V moko dodamo mleko in maslo, jajca, vanilijev sladkor, rum in vzhajalni kvas. Vse skupaj zgnetemo v hlebček, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati. Korenje naribamo kot za ribano kašo. Prepražimo ga na maslu,ko se ohladi dodamo ingver, kurkumo, pomarančo in limonino lupinco ter sok. Dodamo beljake, kokos, vanilijev sladkor, sladko smetano in pšenični zdrob. To dobro premešamo in narežemo 1/2 razvaljenega testa.

V drugi posodi dodamo mlete lešnike, jajca, mleko, rum, sladkor. Pripravljen nadev namažemo na drugo polovico testa in zvijamo z obeh koncov proti sredini. Model namažemo z maslom sobne temperature in ga obsujemo z ostro moko. Zvito potico položimo v pripravljen model. Sega naj do ½ višine modela. Pečemo jo na 180 stopinj Celzija od 45 do 60 minut.

Ko je pečena jo pustimo 20 minut v modelu, da se ohladi, nato jo stresemo na krpo in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

Orehova potica brez jajc in mlečnih izdelkov

SUZANA TOMPLAK

"Za natečaj sem izbrala moj recept, ki ne vsebuje jajc in mlečnih izdelkov, hkrati pa, tako po videzu kot po strukturi in okusu, nihče na prvi pogled (in okušanje) ne more ugotoviti, da je potica brez sestavin, ki so danes vse bolj nezaželene zaradi različnih alergij."

Sestavine za orehovo potico; brez jajc in mlečnih izdelkov, za pekač premera 28 cm.

Testo:

  • • 150 g bele ostre moke
  • • 350 g bele mehke moke
  • • 1 kocka kvasa (42g)
  • • 50 ml toplega rastlinskega "mleka" (rižev, mandljev, ovseni..)
  • • 1 JŽ belega sladkorja
  • • 150 ml mlačnega rastlinskega "mleka"*
  • • 50 g kokosove maščobe, ali druge trde rastlinske maščobe (ne olja)
  • • 70 g belega sladkorja*
  • • 1/4 ČŽ posušene vanilije (ali 1 vanilijev sladkor)
  • • naribana lupinica pol bio limone in pol bio pomaranče (ali 1 limone)
  • • 1 JŽ ruma
  • • ščep soli
  • • ščep kurkume 

Orehovo polnilo:

  • • 500 g mletih orehov
  • • 100-125 g rjavega sladkorja
  • • 1 ČŽ mletega cimeta
  • • 1/2 ČŽ suhe vanilije (ali 1 vanilijev sladkor)
  • • 1 JŽ ruma
  • • 1 rastlinska smetana (200 ml; ovsena, sojina, riževa)
  • • 100 g rozin*
  • • 1 JŽ ruma
  • • 100 ml ohlajene tekočine iz pločevinke (400 g) čičerike (nič ni narobe, če je soljena)*
  • • 25 g mletega sladkorja
  •  

Mandljevo-marcipanova potica

SANDRA VAUPOTIČ

Testo:

  • 600 g moke
  • 30 – 40 g kvasa
  • 1 žlička soli
  • 2 dl mleka
  • 100 g masla
  • 1 rumenjak
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor (bourbon)

Nadev:

  • 320 g mandljev
  • 130 g marcipana
  • 60 g suhih brusnic
  • 2 jajci
  • 140 g kisle smetane
  • 30 g masla
  • 70 g sladkorja
  • noževa konica pimeta
  • noževa konica cimeta
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici vode v kateri smo namakali brusnice (brusnice pustijo aromo)

Po želji nadevu dodamo 2-3 kapljice mandljeve arome.

POSTOPEK

Pred pripravo testa, damo suhe brusnice namakati v vodo in pripravimo mandlje. Mandlje olupimo (stresemo jih v krop, nekaj minut jih pustimo namakati v vroči vodi, potem jih odcedimo in vsakemu posebej odstranimo lupino, očiščene pustimo da se posušijo.

Priprava testa

Najprej pripravimo kvas, v manjši posodici v mlačnem mleku raztopimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in ga pustimo vzhajati.

Moko presejemo v posodo in v sredini naredimo luknjico, v njo stresemo vzhajan kvas. Na rob posode dodamo sol, pazimo da sol ne pride v stik s kvasom. Sladkor, zmehčano maslo, rumenjak, jajce in vanilijev sladkor zgnetemo v testo, ki ga pustimo vzhajati. Testo vzhajamo približno 1 uro oziroma da se prostornina testa podvoji.

Medtem pripravimo nadev.

Brusnice precedimo, tekočino pa shranimo. Očiščene mandlje zmeljemo. Mandljem dodamo jajci, kateri smo ročno stepli, kislo smetano, zmehčano maslo, sladkor, noževo konico pimeta in cimeta, dve žlici ruma, dve žlici vode v kateri smo namakali brusnice na koncu dodamo brusnice. Nadev dobro premešamo in v njega naribamo marcipan in spet premešamo. Če se nam nadev zdi presuh mu lahko dodamo še malo kisle smetane.

Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potico zvijemo in jo damo v model. Potica naj vzhaja v modelu približno 1 uro. Ko je dovolj vzhajala jo prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo damo v pečico na 180 stopinj. Pečemo približno 1 uro, odvisno od pečice. Ko je potica pečena jo pustimo da se ohladi, ohlajeno previdno zvrnemo na desko, jo posujemo z mletim sladkorjem in postrežemo.

Pehtranova potica

NADA LUNDER

Testo:

  • 600 g moke
  • 2 ½ dcl mleka
  • ½ dcl olja
  • 1 kvas Fala
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane
  • 1 jajce in 3 rumenjaki
  • 60 g sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilijev sladkor

Nadev:

  • 2 jajci
  • 50 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 3 žlice skute
  • 1 žlica kisle smetane
  • vanilijev sladkor
  • pehtran
  • 2 pesti piškotnih drobtin

POSTOPEK

Mleko segrejemo (35 stopinj) in ga zlijemo v posodo mešalca, dodamo presejano moko in vse ostale sestavine razen olja. Mešamo 5 -7 minut, nato dodamo še olje in mešamo še 10 minut. Po potrebi dodamo še malo moke, če je testo premokro. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem, da se količina podvoji. Medtem pripravimo nadev. Jajci, sladkor in maslo na hitro premešamo v mešalniku, da se speni. Na roke primešamo še skuto in kislo smetano, ter vanilijev sladkor. Ko testo vzhaja ga na rahlo pomokanem prtu razvaljamo. Namažemo ga z nadevom ter posujemo z zdrobljenim pehtranom in piškotnimi drobtinami. Potico tesno zvijemo in jo preložimo v namaščen pekač. Z zobotrebcem jo večkrat prebodemo in pokrito pustimo vzhajati na toplem mestu. V predogreti pečici potico pečemo 45 -50 minut na 175º C.

Vsi finalisti bodo na zaključnem dogodku prejeli darilni paket naših sponzorjev. Vabljeni tudi vi, da 10. decembra ob 17. uri na dvoru Jezeršek tudi sami okusite odlične potice naših finalistk. Kdo ve, morda dobite navdih, da jo spečete tudi sami. 

Liza - 49/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 49/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.