Ljudje niso edini, ki lahko postanejo depresivni. Ja, tudi živali so lahko depresivne, zlasti če jim je umrl zvesti lastnik ali kakšen drug živalski kolega. Živali se lahko zelo žalostno odzovejo tudi na spremembo okolja ali selitev. Torej – kako boste vedeli, ali se vaš prijatelj na štirih tačkah ne počuti ravno najbolje? Poglejte, ali ima katerega od spodaj naštetih znakov, in hitreje boste reagirali, hitreje bo vaš kosmatinec spet dobre volje.

Nima apetita

Spremembe teka so takojšnji vidni znak, da je z živaljo nekaj narobe. Za depresivne pse in mačke je značilno, da ne marajo veliko jesti, nekateri pa povsem zavračajo hrano.

Če žival celo neha piti, pa to lahko zelo hitro vpliva na njegovo splošno zdravje, zato ga morate takoj odpeljati k veterinarju.

No, v nekaterih redkih primerih pa lahko depresivna žival začne prekomerno jesti (tako kot ljudje).

Grizenje in uničevanje stvari

Če vaš ljubljenček iz lepega miru začne žvečiti, gristi in uničevati stvari v vaši hiši, potem lahko pod vzroke za uničevanje vključite tudi depresijo.

Uničevanje se sicer lahko dogaja iz čistega dolgčasa – morda pri selitvi, ko žival ni navajena na okolje –, lahko pa je tudi zelo jasen klic na pomoč.

Opravljanje potrebe v stanovanju ali zunaj mačje škatle

Ljudje pogosto mislijo, da hišni ljubljenčki opravljajo potrebo zunaj določenih in dovoljenih območij, in to iz čiste jeze ali užaljenosti. Pri mačkah je sicer to velikokrat res, a velikokrat je to tudi znak za žalost.

Morda so živali tako potrte in povsem brez volje, da tudi vstati ne morejo in se premakniti na prostor za malo potrebo.

Aktivnosti jih ne zanimajo

Očitna apatičnost in brezvoljnost nista znaka za depresijo le pri ljudeh, ampak tudi pri živalih. Vaš pes je tako rad hodil na sprehode, od sreče je kar cvilil, zdaj pa ob očitnih znakih, da gresta na sprehod, ne kaže prav nobenega veselja? Ja, to je zelo resen znak, da je nekaj narobe.

Tudi če se vaša muca ne podi več za najljubšo igračko, začnite razmišljati, kaj bi bilo lahko narobe. Pomanjkanje zanimanja in veliko spanja sta resna znaka, da je nekaj narobe!

Očitna apatičnost in brezvoljnost nista znaka za depresijo le pri ljudeh, ampak tudi pri živalih

Skrivanje

Vsak ljubljenček je rad tudi nekaj časa sam in v miru, a če opazite, da se zelo veliko časa skriva – na primer pod posteljo ali v kotu pri omari – potem je to jasen znak za depresijo.

To, da ne komunicirajo z okolico – z drugimi živalmi in lastniki – pomeni, da so se umaknili iz vsakdanjega življenja.

Ne želi biti sam

Nekatere živali pa v obdobju depresije ne želijo biti same, zato so vam ves čas za petami, če pa jih zaprete v kakšen prostor, žalostno jokajo.

Žalostne živali prav tako kot ljudje čutijo tesnobo, zlasti če jim je umrl lastnik ali živalski kolega. Tesnobnost živali izražajo tudi z žvečenjem in grizenjem.

Lisa - 6/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 6/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.