Včeraj še tako ljubki in mili – danes pa nesramni in razdražljivi

Družinsko srečanje ob koncu tedna? Za najstnike čista groza. Raje bi pohajkovali s svojimi prijatelji. Starše to spravlja v jezo, vendar gre za nekaj povsem normalnega. Med puberteto se namreč okrepi želja preživljanja časa z enako starimi osebami. Otroci želijo odklon od običajnega sistema, pustiti pečat na tem svetu, pri tem pa jih vodijo zelo močni občutki.

Puberteta – predvsem med 12. in 16. letom – je lahko zelo naporna. »Krivi« so možgani: med puberteto živčne celice stalno nadomeš­čajo nove, ki jih odlikujejo hitrejše povezave. Do popolne izgradnje možganov pretečejo leta in v tem času otroci težko nadzirajo čustva in občutke. Toda ta adaptacija je zelo pomembna: človek zori kot še nikoli v svojem življenju. Poglabljanje meja in spoznavanje novih stvari pripomoreta k razvoju pomembnih značajskih lastnosti za odraslo življenje.

Če imate doma tako 'pubertetno živalco', vedite, da niste sami!

Zakaj puberteta pride čedalje bolj zgodaj?

Pred 150 leti so dekleta prvo menstruacijo dobila v povprečju pri 16,6 leta, danes pa pri 12,8.

Tudi pri fantih strokovnjaki opažajo zgodnejšo spolno zrelost. Glavni razlog za zgodnejši nastop pubertete pa je naša prehrana. Ta je bolj kalorična in bolj mastna. Študije kažejo, da dekleta s prekomerno težo prvo mesečno perilo pogosto dobijo pred normalno težkimi sovrstnicami.

Preberite še:

Lisa - 43/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 43/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.