Otroci z najboljšimi ocenami, vzgoja brez napak, pravi hobiji. Stanovanje oziroma hiša vedno lepo pospravljena, sijajen zakon. Previsoka pričakovanja pri mnogo ženskah povzročajo preveč trajnega stresa.

Veliko staršev ocene svojih otrok enači z merjenjem lastne uspeš­nosti in tudi vrednosti. Otrok dobi 3 pri matematiki in si že očitajo, da se premalo časa učijo z njim, razmišljajo o inštrukcijah, otroku morda celo prepovedo popoldansko interesno dejavnost, dokler ne popravi ocen ... Najprej se vprašajte, ali ni morda vaš otrok preobremenjen z dejavnostmi in se zaradi utrujenosti ne more naučiti dovolj.

Slabe ocene v šoli

Zavedajte pa se tudi, da 4 ali 3 tudi nista slabi oceni. Ni vam treba takoj hiteti v šolo in zahtevati, da otrok piše popravo in si tako zagovori boljšo oceno. Strokovnjaki svarijo tudi pred dejstvom, da vse manj staršev popolnoma zaupa šolskemu sistemu in da se številni bojijo, da njihov otrok ni deležen dovolj (posebne) pozornosti učiteljev.

Vendar pa pri borbi za boljše ocene raje poskrbite za to, da bo vaš otrok imel čim manj stresa v šoli in z njo. In včasih ali pa postopoma boste morali sprejeti, da vaš otrok ne more biti odličen na vseh področjih in pri vseh predmetih.

Družba se spreminja

Vse bolj zapleten pa ni le šolski sistem, temveč je tako tudi z odraščanjem. Mladi starši imajo občutek, da se morajo dokazati tako v službi kot tudi na področju zasebnega življenja. Vsaka druga mama med drugim že priznava, da se zaveda, da veliko preveč zahteva predvsem od sebe in želi vse narediti najboljše in tako, kot je najbolj prav. Vendar tako postavljajo na kocko predvsem svoje dobro počutje.

Še huje pa vse skupaj postane, če se primerjate z navidezno srečo na Facebooku in drugih družbenih omrežjih. Nikar.

Očetovska skrb

Zdi se, da znajo očetje nekoliko bolje vzpostaviti ravnovesje med družino in poklicem – le približ­no tretjina jih občuti stres zaradi tega. In očetje so se tudi navadili, da vse skrbi prevzame mama. Zakaj bi se nervirala oba, če ni treba?

Stres doma, lahko ogroža zdravje

Neprestan stres ni le nadležen, temveč ima lahko tudi težke zdravstvene posledice. Na primer trajno utrujenost in izgubo volje, popolno izčrpanost in pa trajne glavobole. Če imate te simptome, si čim prej najdite poseben čas zase, ko se boste lahko sprostili in si odpočili. Če je treba, si poiščite pomoč – bodisi partnerja, prijateljice ali pa strokovno pomoč.

Pritisk največkrat sploh ne pride od zunaj, temveč si ga ženske postavimo kar same. Mislimo, da moramo biti idealna mati, žena, partnerica in še kaj.

Zapomnite si tudi, da s tem nehote v stres spravljate tudi svojega otroka. Če boste tudi od njega ves čas zahtevali, da vedno naredi vse, kakor mora biti narejeno, tudi ne boste ravno prispevali k zelo srečnemu otroštvu. Kaj je lepšega, kot morda zamuditi popoldanski trening in se do sitega najesti pice ali pa namesto na uro v glasbeno šolo oditi v kino s starši.

Če občasno pride do takih trenutkov, ne bo nič narobe. S tem ne boste dali otroku slabega zgleda, temveč boste predvsem poskrbeli za nekaj več sproščenosti v svojem in otrokovem življenju.

V Nemčiji imajo mame celo pravico do posebnega zdravljenja, ki zaposlenim pripada poleg rednega dopusta, krije pa ga zavarovalnica. To obliko zdravljenja 'izgorelih' mam odredi osebni zdravnik, materam pa se omogoči, da se 'pozdravijo' tudi z metodami masaže, joge in podobnega.

Lisa - 9/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 9/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.