Kislo vreme in morda še slaba volja? Tega smo pogosto deležni v dvojnem pakiranju. Toda tudi če je zunaj bolj sivo vreme, to še ne pomeni, da ne bi smelo v vaši duši posijati sonce. In to nam najhitreje in najbolje uspe s smehom!

Ali nasmeh osrečuje?

Drži. Nasmeh nas dejansko osreči. To dokazujejo številne študije. Nasmeh v nekaj sekundah izboljša razpoloženje, kajti naše telo vpliva tudi na našo psiho. To pomeni: ramena nazaj, kotičke ustnic navzgor in že kar takoj boste začutili, da ta sprememba spremeni vaše razpoloženje. Kaj šele, če se boste še vzravnali, dvignili glavo in se nasmehnili res na široko. Ne verjamete? Poskusite!

Poznamo še en trik, ki bo povzročil izločanje hormonov sreče v vašem telesu. Pojte! Lahko tudi 'fušate' – pomembno je le, da ste glasni. Najbolje, da poskusite že kar zjutraj v kopalnici. Glasbo navijte malce glasneje in zapojte zraven. Če boste tudi po tem še naprej videti čemerni in zaspani in boste hoteli zadržati nasmeh, vam to skorajda ne bo uspelo!

Smeh zmore še toliko več

Nekateri zdravniki menijo, da si lahko s smehom prihranite tudi jemanje tablet! Smeh je namreč dober za naš srčno-žilni sistem, razgrajuje stres in krepi imunski sistem. Tako kot denimo vsak dan tečete, bi si morali določiti, da se morate vsak dan tudi smejati.

Sreča s pritiskom na gumb?

Ni treba, da to počnete zavedno, poskrbite le, da se boste večkrat podali v 'cono smeha'. Povabite prijatelje domov, si omislite kakšno glasbeno ali plesno igrico, se delajte norca iz sebe in se pošteno nasmejte. Ko boste s prijatelji tako opazovali drug drugega pri smešnem početju, je učinek smeha zagotovljen!

Pačenje

Znanstveno je tudi dokazano, da nam fotografije prijateljev – na telefonu ali pa na fotografijah – med opazovanjem sprožajo občutek varnosti, ki nas osrečuje. Če pa pri tem 'pokajo' še smešne grimase, se začnete nehote smejati tudi sami.

Prvaki v smejanju pa so malčki: dojenčki smeh odkrijejo pri štirih mesecih in do petega ali šestega leta postanejo pravi mojstri v smehu: na dan se nasmehnejo približno 4.500-krat – odrasli le 15-krat dnevno. Lahko bi nam šlo bolje, kajne?

Lisa - 14/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 14/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.