Pravijo, da smo ženske z Venere, moški pa z Marsa. Da smo ženske čustva, moški razum. Da moški zgradi hišo, ženska pa naredi dom. In tako dalje. Ženske in moški si torej nismo enaki, smo različni.

Pa se držimo te različnosti in ostajamo ženske ali se v želji po enakem položaju v službi, po najboljših rezultatih na športnem področju (celo v premagovanju moških športnikov) in doseganju ali preseganju rekordov na drugih področjih življenja v resnici spreminjamo v moške?

To, da smo ženske enakovredne in enakopravne z moškimi, smo obeleževali 8. marca, to pomeni, da smo enako vredne in da imamo enake pravice kot moški.

Številni pa zamenjujejo ta dva pojma s pojmom 'enakosti', kar pa nismo.

Že naša telesa so drugačna od moških teles – so nežnejša, z manj mišične mase, manjša in lažja – ko pa pridemo do narave, pa sploh vidimo, da popolnoma drugače delujemo. Ženske smo že po naravi bolj v stiku s seboj, smo bolj čustvene, imamo potrebo po dajanju, negovanju, smo potrpežljive in rodimo novo življenje. Moški pa so bolj trdni, razumski, prizemljeni, ciljno usmerjeni, potrebujejo akcijo in stalno neke izzive, ki jim sledijo. Jin in jang. Hladno in toplo. Dve različni naravi torej.

Danes pa delamo ženske veliko napako, ker želimo biti enake moškim, saj mislimo, da bomo tako srečnejše: sprejmemo višji položaj v službi, ki pomeni več nadur in še manj časa zase, za partnerja in družino, ali pa dokazovanje z usvajanjem vrhov, adrenalinskimi športi, ženemo se za najboljšimi rezultati, pa čeprav to pomeni iti prek svojih fizičnih zmožnosti, kar se pogosto pokaže v poškodbah, izčrpanosti, bolezni, sesutjem imunskega sistema ipd. Zakaj vse to?

Tako stopamo ven iz svoje vloge kot ženske in želimo biti moški. Ko to delamo, nam ni lahko – težko je biti tisto, kar nisi v resnici. Zakaj bi se odločila za službo ministrice za obrambo, kjer bom morala vsak dan v službi tlačiti svojo naravo, ko pa lahko kot vzgojiteljica ali medicinska sestra vsak dan uporabim svoje ženske lastnosti in sposobnosti, kot so nežnost, sočutje, potrpežljivost, razumevan­je, negovanje drugega?

Ne trudite se biti to, kar niste, raje se potrudite biti to, kar ste.

Je lažje pa še boljše rezultate prinese in kar je najpomembnejše pri vsem tem – vi boste srečne in zadovoljne v sebi, saj boste živele svojo naravo. Moški ob vas bo tudi bolj srečen, saj bo lahko moški. A to je že tema za drugič ...

Napisala Tinkara Filač

Zdravi odnosi je celosten pristop, ki posamezniku pomaga zgraditi ljubeč, zdrav in spoštljiv odnos do sebe. Ta je temelj za srečno in zdravo življenje, v katerem lahko tako vzpostavimo zdrave odnose na vseh področjih življenja (prijatelji, družina, služba, partnerstvo ...). Če imate kakšno vprašanje, vas zanima več o storitvi in se želite udeležiti delavnice ali pa naročiti na individualno svetovanje, pišite na tinkara@zdraviodnosi.si ali pokličite na 041/988-646.

Lisa - 26/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 26/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.