Dober dan v zelenem osrčju Avstrije, kjer med trto in bučami domuje veselje do življenja.

Peter Rosegger, ki se je iz samouka prelevil v slovitega narodnega pisatelja, je pred očmi zagotovo imel svojo domovino, ko je ugotovil: ''Kaj je vsa poezija velikega mesta proti lepoti koruznega polja ...''

Štajerska je tako raznolika po zaslugi svoje mnogovrstne in z gozdovi bogate pokrajine.

Sever te avstrijske zvezne dežele je pokrit z dih jemajočimi gorskimi vrhovi, na jugu se bohotijo vinogradi. Vmes ležijo bistra jezera, pisani sadovnjaki, sočni travniki in pašniki, do koder sega oko – to je pokrajina, ki kar vabi k počitku! Tu živijo tradicije in čisti užitek. Kdor je počitnice vsaj enkrat preživel v delikatesi Avstrije, skorajda samodejno postane sladokusec – Johann Lafer, po rodu iz Štajerske, vas pozdravlja!

gradec

Poleg neokrnjene narave vas vabi tudi Gradec, 'mesto rdečih streh', s svojimi baročnimi stavbami, kot je grad Eggenberg, idiličnimi notranjimi dvorišči in galerijo kot avantgardnim nasprotjem na obali Mure. Da bi lahko sledili tukajšnjemu utripu življenja, je najbolje, da se usedete v kavarno, in hitro boste opazili, kako se tukaj prepletata tradicija in sodobnost.

gradec

Srečali boste študente, ki čez dan gulijo klopi na fakulteti, na 'Aufsteirern', letnem festivalu v središču mesta, pa s ponosom nosijo svojo narodno nošo. Septembra poleg tega veliko vasi praznuje prigon živine s planin nazaj v vas in na teh praznovanjih niso lepo opravljeni samo dvonožci. Očitno je, da tukaj prevladuje rustikalen življenjski slog s sodobnimi elementi, ki je vsaj tako simpatičen kot rek 'Bist du moped?' za izraz popolnega presenečenja.

Moje Stanovanje - OKTOBER 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - OKTOBER 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.