Genova - križišče narodov in svetovnih kuhinj

18. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Genova je živahno italijansko pristaniško mesto, ki je svoj prvi vrh doseglo v davnem 13. stoletju, ko so ladje genovske republike plule po vsem Sredozemlju, mesto pa se je začelo razvijati kot pomembno bančno središče.

Genova je imela po vsem Sredozemlju svoje kolonije, vse do 18. stoletja je bila njena Korzika, kot neodvisna republika je vzdržala, vse dokler je ni zlomil francoski osvajalec Napoleon. Tudi ko ni bila več samostojna, je obdržala pomen izredno primernega naravnega pristanišča, ležečega na jugu prehoda čez gore proti srednji Evropi.

Ob Marseillu je bila dolgo najpomembnejše pristanišče na severni sredozemski obali.In seveda kot vsa pristaniška mesta je tudi Genova križišče številnih narodov in ras, z njimi pa tudi različnih kuhinj – od afriških prek azijskih do arabskih. Seveda pa kot vsi Italijani ne morejo brez svojih specialitet, na primer pesta in odlične fokače.

Že v antičnem Rimu so pogosto pekli in jedli kruh ploščate oblike, ki je spominjal na srce in nosil ime panis focacius. Besedna zveza izvira iz latinščine in pomeni srce, mesto za peko. Kmalu boste ugotovili, da je cela ligurijska obala zaljubljena v fokačo. Pa poglejmo zanimive recepte iz čudovite Genove.

Pesto genovese

Sestavine

  • 60 g sveže bazilike/1 strok česna/sol/2 žlici pinjol/20 g naribanega ovčjega sira/40 g naribanega parmezana/10 žlic oljčnega olja

V možnarju zdrobimo česen, baziliko in sol. Dodamo pinjole in postopoma po žlicah umešamo sir. Drobimo s tolkalom in počasi prilivamo oljčno olje, da postane zmes gosta in kremasta. Vse sestavine lahko tudi zmeljemo z ročnim mešalnikom.

Genovska mineštra

Sestavine

  • paradižniki/jajčevci/bučke/ohrovt/krompir/korenje/čebula/pesto genovese/parmezan ali pekorino/oljčno olje/kratki rezanci (po želji)

Vso zelenjavo narežite na srednje velike kose, stresite jih v veliko posodo, ki jo do vrha napolnite z vodo, in kuhajte 3 do 4 ure (voda ne sme povsem povreti, zato jo dodajajte). Po želji lahko mineštri dodate rezance. Na koncu dodajte parmezan, žlico pesta genovese in kanček oljčnega olja.

Fokača z mocarelo in zelenjavo

Sestavine

  • 500 g moke/vrečka suhega kvasa /6 žlic oljčnega olja/približno 3 dcl tople vode/10 strokov česna/2 žlički soli/3 rdeče paprike/10 črnih oljk/3 žlice rožmarina/500 g mocarele/1 žlica nastrganega parmezana

Zmešamo kvas, sol in moko, dodamo oljčno olje in toplo vodo (ne dajte vsega naenkrat, ker je količina odvisna od moke), premešamo in na pomokani podlagi gnetemo približno 10 minut. Testo preložimo v posodo, ki smo jo pred tem malenkost naoljili, in pokrijemo s prtičkom.

Na toplem pustimo vzhajati 2 uri, ali dokler ne podvoji volumna. Nato testo pregnetemo in dodamo polovico česna, paprike in oljk, vse pred tem še nasekljamo. Pregnetemo testo, da se sestavine lepo vmešajo v testo, in razvaljamo na velikost pekača. Pustimo vzhajati še 1 uro. Nato na testo potresemo drugo polovico paprike, česna, oljk in rožmarina in na koncu potresemo še z mocarelo. Pečemo pri 200 stopinjah približno 40 minut.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"