Če še ne bi poznali pridevnikov neoporečen in nepopačen, bi jih za ta majhen sosednji otok Velike Britanije morali iznajti – Irska navduši prav s temi lastnostmi in s svojo dobesedno sanjsko zeleno pokrajino.

Lepi klišeji se tukaj ujemajo s skladno sliko: stari gradovi in dvorci z začaranimi parki, slikovite ribiške vasice, obala, do koder seže oko, in nežni griči z ovcami, ki se mirno pasejo. Zraven tega pa živahna mesta, kot so Dublin, Cork, Limerick ali Galway, kjer je glasba v lokalih pogosto še živa in vabi k plesu in petju. Vzrok so ne nazadnje tudi veseli Irci, ki takoj osvojijo naše srce.

Tradicija in slikovita narava

Vzrok je verjetno dejstvo, da Irci še vedno verjamejo v čarovnice in duhove, poleg tega pa imajo zelo čudaški humor. Vsak, še tako turoben dan, ki ne kliče po dežniku in dežnem plašču, vas namreč pozdravijo po vremensko z: "Lovely morning – no rain!" (Lepo jutro – brez dežja!)

Usodo sprejemajo zelo mirno in kot dano od boga. Morda je vzrok tudi delovanje narodnega svetnika sv. Patrika, ki je ljudstvo nekoč spreobrnil v krščanstvo, za kar se mu še dandanes vsako leto 17. marca zahvalijo z velikim praznovanjem. Takrat teče pivo Guinness v potokih, na točilni mizi pa se znajde tudi kak viski.

Po zabavi vas bodo privabljala resnična naravna čudesa, kot so približno 200 metrov visoke strme pečine Cliffs of Moher, s katerih se razprostira veličasten razgled na Atlantik. Podobno kot na panoramski cesti Ring of Kerry. Lahko pa tudi lenobno ribarite – najbolje na bivalnem čolnu na reki Shannon, ki teče po nasičeno zeleni pokrajini od severa proti jugu in kjer boste preprosto pozabili na vsakdanje skrbi.

Irska

Adare v okrožju Limerick s slikovitimi hišami s slamnatimi strehami je najlepša vas na Irskem.

Moje Stanovanje - MAJ 2015

Članek je objavljen v reviji
Moje Stanovanje - MAJ 2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.