Arhitektura je zelo pomembna reč, saj jo srečujemo na vsakem koraku in zaradi nje celo potujemo po vsem svetu, da občudujemo znamenite stavbe, mostove in parke. Malo smo pogledali, kam se na študij odpravljajo sodobni arhitekti? Za vas smo pogledali, katere so najbolj cenjene šole in univerze za arhitekturo na svetu.

AA – Architectural Association School of Architecture, London (Anglija)

arhitektura, london

Verjetno najbolj eminentna šola na svetu (ustanovljena leta 1847), saj se njihovi študentje po diplomi zaposlijo v najboljših svetovnih arhitekturnih birojih, ki se praktično tepejo za njih. Šola ima vrsto študijskih smeri, med drugim tudi okoljevarstveno arhitekturo. Šolo je obiskovala cela vrsta svetovno znanih arhitektov, med njimi tudi Iračanka Zaha Hadid, ki je trenutno med top pet arhitekti na svetu. Več na www.aaschool.ac.uk.

Kraljeva umetnostna akademija – The Royal Danish Academy of Fine Arts, Köbenhavn (Danska)

arhitektura

Akademije je bila ustanovljena pred 260 leti (leta 1754) kot kraljeva šola za slikarstvo, kiparstvo in stavbarstvo. Danska arhitektura se je pokazala v današnjem času kot izjemno uporabna, praktična in preprosta, tako da so v veliko smereh vodilni v svetu. Tudi njihova univerza slovi kot ena najboljših v svetovnem merilu. Več na www.kunstakademiet.dk/en.

Šola umetnosti v Glasgowu – The Glasgow School of Art, (Škotska)

arhitektura, glasgow

Javna šola za umetnost je bila ustanovljena leta 1845 in danes ponuja univerzitetno diplomo iz arhitekture, fine umetnosti in dizajna. Šola je v eni od najbolj slavnih stavb v Glasgowu (narejena leta 1909) in je mojstrovina škotskega arhitekta Charlesa Renniea Mackintosha. Več na www.gsa.ac.uk.

Univerza Tokio (Japonska)

arhitektura, tokio

Japonci so znani po svoji natančnosti in pridnosti, a prav tako so znani po ohranjanju svoje kulturne tradicije, tudi v arhitekturi. Danes so Japonci svetovno vodilni inženirji kot tudi v arhitekturnem dizajnu. Če se želite naučiti ustvarjati tudi zares trdne stavbe, je potresna Japonska najboljša izbira za vaš študij. Več na www.u-tokyo.ac.jp/en.

Šola za napredno arhitekturo Katalonija – Institute of Advanced Architecture of Catalonia, Barcelona (Španija)

Odlična šola za arhitekturo je tudi v Barceloni, ki slovi kot ena izmed arhitekturnih (kot tudi kulturnih) biserov sveta. Šola je tudi odlična zaradi izmenjave študentov in znanja s 25 različnimi svetovnimi univerzami. Več na www.iaac.net.

Fakulteta za arhitekturo ETH, DARCH, Zürich (Švica)

arhitektura, zurich

ETH je bila ustanovljena leta 1854, danes pa je po svoji kakovosti svetovno univerza. Študirate lahko arhitekturo, pokrajinsko arhitekturo, urbano planiranje in urbani dizajn. Na šoli je približno 1.900 študentov, 350 zaposlenih, letni proračun pa je okoli 40 milijonov švicarskih frankov. Univerzo so obiskovali številni znani arhitekti, najbolj pa izstopata Jacques Herzog in Pierre de Meuron, ki sta leta 2001 dobila Pritzkerjevo nagrado (najpomembnejša nagrada na področju arhitekture), med drugim sta naredila tudi nogometni stadion v Münchnu – Allianz areno. Več na www.arch.ethz.ch/en.

Technical University, Delft (Nizozemska)

arhitektura, delft

Tehnična univerza v mestu Delft je najstarejša in največja univerza (19 tisoč študentov) na nizozemskem ter slovi kot ena najboljših na svetu, tako v arhitekturi kot v inženirstvu. Univerzo je ustanovil nizozemski kralj William II. Oddelek za arhitekturo je eden od največjih na svetu (okoli 2900 študentov). Na šoli so se učili številni eminentni in vodilni nizozemski arhitekti: Jo van den Broek, Herman Hertzberger, Aldo van Eyck ... Več na www.tudelft.nl/en.

MIT – Massachusetts Institute of Technology, bližina Bostona (ZDA)

Čeprav je inštitut najbolj znan in slaven po inženiringu (na šolo je hodilo kar 78 Nobelovih nagrajencev), je danes znan tudi po eni najboljših šol za arhitekturo in planiranje na svetu. Na MIT je med drugimi hodil tudi Louis Sullivan, znan kot oče ameriških nebotičnikov, ter Kitajec Leoh Ming Pei, ki je naredil piramido v Louvru (Pariz). Več na architecture.mit.edu.

Odlične šole za arhitekturo po svetu so še
  • Southern California Institute of Architecture, SCI-Arc Los Angeles (ZDA),
  • École nationale supérieure des Beaux-Arts (ENSBA), Pariz (Francija),
  • Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), Melbourne (Avstralija),
  • Univerza Harvard, (ZDA),
  • Ameriška univerza Sharjahu (Združeni arabski emirati),
  • Univerza Cambridge (Anglija),
  • The Bartlett School of Architecture London (Anglija)
Lisa - 44/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 44/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.