V vse več mestih po svetu je Svetlobni festival postal tradicija.

Zagreb je letos drugič zapored aprila pomlad pričakal s Svetlobnim festivalom. Ustvarjalci zagrebškega Svetlobnega festivala so s pisanimi svetlobnimi inštalacijami in doživetji znanim mestnim simbolom podarili novo življenje.

Pravzaprav pa festival z različnimi svetlobnimi inštalacijami slavi prihod pomladi, brstenje, cvetenje … in seveda tudi začetek turistične sezone. Festival združuje umetnost, oblikovanje, spektakel, zabavo in arhitekturo ter seveda tehniko. Ves ta živo pisani 'Babilon' je še kako zanimiv, na trenutke dih jemajoč, vsekakor obiskovalce festivala vabi, da se po sprehodu mimo pravljičnih svetlobnih inštalacij v starem delu Zagreba, Gornjem gradu, še vrnejo v Zagreb, da ga spoznajo tudi v drugačni luči. Festival je tudi otrokom prijazen, saj je v nasprotju s številnimi temnimi, nočnimi in skrivnostnimi ter strašljivimi sprehodi ta razsvetljen s svetlobno pravljičnostjo in otrokom privlačen in dostopen.

Galerija pod zvezdami – atrij Galerije Klovičevi dvori se je za štiri večere spremenil v posebno ambientalno svetlobno doživetje, neke vrste svetlobni disko.

Spomladanska igra – v parku Grič s pomočjo '3D-mappinga' in laserjev ter hologramske projekcije so zacveteli tulipani v nadnaravni velikosti.

Zgodba iz Gornjega grada – na Jezuitskem trgu se je prepletala topla '3D-mapping' zgodba o skrbi in ljubezni.

Ples laserjev – laserski spektakel s posebnim dogodkom na Poletnem prizorišču Tuškanac je obiskovalce za trenutek odpeljala v povsem posebne in čarobne svetlobne dimenzije. Plesalci Atomic Dance Factoryja so zaplesali in se igrajoč z laserskimi žarki ustvarili res pravi spektakel.

Besedilo: Suzana Golubov // Foto: Goran Antley

Liza - 14/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 14/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.