Razgledni stolpi so visoki objekti (nad 20 metrov), namenjeni 360-stopinjskemu opazovanju in ogledovanju bližnje in daljne okolice ter so zagotovo v vsakem mestu ena največjih turističnih atrakcij, ki jo po navadi najbolj obožujejo otroci. 

Poznamo vojaške, cerkvene, televizijske in radijske stolpe, vodne stolpe, nebotičnike, svetilnike … pa tudi stolpe, ki so namenjeni izključno samo turističnemu ogledovanju okolice. Prvi razgledni stolpi za turiste so se pojavili v 18. stoletju v Nemčiji. Za vas smo pogledali, kateri so tisti najlepši v Evropi, da morda kakšnega obiščete med poletnimi počitnicami.

Fernsehturm, Berlin (Nemčija)

Eno od najvišjih zgradb v Evropi, 368 metrov visoki televizijski stolp, so zgradili leta 1969 v delu Berlina, ki je pripadal takratni Vzhodni Nemčiji. Danes je Fernsehturm simbol mesta
ter priljubljena turistična točka, saj 203 metre visoko razgledno ploščad (dvigalo vozi 40 sekund) letno obišče več kot milijon ljudi.

La Tour Eiffel, Pariz (Francija)

Eifflov stolp je bil zgrajen po načrtih Alexandra Gustava Eiffla leta 1889 za Svetovno razstavo (EXPO) kot simbol industrijske dobe, drzno demonstracijo višin (324 m), ki jih je dosegel človek z znanjem in inženirsko veščino poznega 19. stoletja. Je najvišja zgradba v Parizu in eden od najbolj znanih svetovnih simbolov, na katerega se letno povzpne več kot 6 milijonov obiskovalcev.

Pyramidenkogel, blizu Celovca (Avstrija)

Pyramidenkogel je na 851 metrov visokem istoimenskem hribu ob Vrbskem jezeru ter s 100 metri višine velja za najvišji leseni razgledni stolp na svetu. Zgradili so ga leta 2013, prej pa sta tu od leta 1950 izmenjaje stala že dva razgledna stolpa, saj se od tu ponuja nepozaben pogled na Vrbsko jezero in okolico.

Torre pendente di Pisa, Pisa (Italija)

Poševni stolp v Pisi je v osnovi samostoječi zvonik stolnice sv. Marije Vnebovzete, danes pa je zaradi svoje značilnosti ena od najbolj prepoznavnih stavb na svetu ter simbol mesta Pisa kot tudi celotne Italije. Približno 56 metrov visok stolp je bil zgrajen med 12. in 14. stoletjem in se je že med gradnjo začel nagibati zaradi nezadostnih temeljev v tleh.

Killesberg, Stuttgart (Nemčija)

Razgledni stolp Killesberg je v istoimenskem mestnem parku v mestu Stuttgart. Postavili so ga leta 2001 ter je nemudoma postal znamenitost, na katero se je treba nujno povzpeti. V nasprotju z veliko večino drugih razglednih stolpov je vstop prost.

Arcelor Mittal Orbit Tower, London (Anglija)

115 metrov visoko umetniško skulpturo in razgledni stolp so leta 2011 postavili v olimpijskem parku kraljice Elizabete v Londonu. Zasnovala sta jo priznana britanska umetnika Anish Kapoor in Cecil Balmond, ki sta za stolp prejela tudi Turnerjevo nagrado. Orbit tower velja za največje umetniško delo v Britaniji, ima pa tudi najdaljši (178 metrov) zaprti tobogan na svetu.

Euromast, Rotterdam (Nizozemska)

Razgledni stolp v enem največjih pristaniških mest v Evropi je bil zgrajen leta 1960 v čast festivalu Floriade (nizozemski vrtnarski festival), ki se odvija vsakih deset let. Načrte zanj je naredil Huig Aart Maaskant, v višino meri 185 metrov, razgledna ploščad pa je na višini okoli 100 metrov nad tlemi.

Vinarium, Lendava (Slovenija)

Vinarium, panonski svetilnik in pomurski Eifflov stolp, je najvišji razgledni stolp v Sloveniji, zgrajen leta 2015, ki v višino meri 53,5 metra. Stoji v Dolgovaških Goricah, sredi Lendavskih Goric nad Lendavo, na nadmorski višini 302 metra. Stolp, ki omogoča ob lepem vremenu razgled v štiri države (Slovenija, Hrvaška, Madžarska, Avstrija), sta projektirala Oskar Virag in Iztok Rajšter iz arhitekturnega biroja Vires.

Fotografije: Profimedia

Liza - 19/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.