Tovarna je razstavni prostor v Dresdnu v Nemčiji v lasti nemškega proizvajalca avtomobilov Volkswagen, ki ga je zasnoval arhitekt Gunter Henn.

Prvotno se je odprl leta 2002 kot tovarna avtomobilov. Leta 2016 se je ponovno odprla kot 'vitrina za elektromobilnost'.

Originalno nemško ime je Gläserne Manufaktur, kar pomeni tovarna, narejena iz stekla. Ime je besedna igra, ki pove, da je vse transparentno, prosojno – v tovarni se vse vidi, cela proizvodnja avtomobila, kar tudi pomeni, da kupec točno ve, zakaj avto stane, kolikor stane.

Stene iz stekla

Je v mestnem središču Dresdna, 800-letnega baročnega mesta, znanega po umetnosti in arhitekturi. Stoji v kotu Großer Garten, kjer je pred drugo svetovno vojno bil kongresni center. Tovarniške stene so skoraj popolnoma izdelane iz stekla.

Od aprila 2016 se je tovarna Volkswagen v Dresdnu razvila v center prihodnosti mobilnosti, inovativno predstavitev e-mobilnosti in digitalizacije znamke Volkswagen.

Vsak dan sprejmejo do 250 turistov, vrhunec obiska pa je brez dvoma brezplačna testna vožnja 30, 45 ali 60 minut skozi Dresden z električnimi in hibridnimi vozili.

Obiskovalci dobijo zanimiv pogled v prihodnost avtomobila. Med 75-minutnim vodenim ogledom lahko vidijo, kako Volkswagen proizvaja svojega električnega golfa.

Hitri podatki:

  • Izvirno nemško ime je Gläserne Manufaktur (kar pomeni tovarna iz stekla).
  • Stranke lahko prevzamejo vsa štiri električna in hibridna vozila blagovne znamke Volkswagen, kot tudi touareg in arteon v sami tovarni – kjer v posebnem prostoru počakajo na prevzem vozila. 
  • Osebna predaja vozila je posebna izkušnja. Leta 2017 je bilo strankam osebno izročenih okoli 500 vozil.

Besedilo in foto: Helena Kermelj

Liza - 22/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 22/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.