Čokoladna pita

22. 12. 2012 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Čokoladna pita

Za vikend malo razvajajte sebe in svoje bližnje, pripravite čokoladno poslastico.

Za 8 oseb potrebujete

Za testo:

  • 250 g moke
  • 65 g sladkorja v prahu
  • ¼ žličke soli
  • 150 g masla
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlici sladke smetane

Za kremo:

  • 500 ml sladke smetane
  • 400 g naribane temne čokolade (70 % kakava)
  • 1 žlica cointreauja (ali podobnega pomarančnega likerja)

Priprava

Moko zmešajte s sladkorjem in soljo. Dodajte na koščke narezano maslo in jajce, razžvrkljano skupaj s smetano. Vse skupaj zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo za živila in postavite v hladilnik za približno 30 minut.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Testo razvaljajte med dvema kosoma prozorne folije (ali papirja za peko) približno 3 mm debelo. Namaščen pekač s snemljivim dnom (premera 28 cm) obložite s testom. Testo pokrijte s papirjem za peko in obložite s suhimi stročnicami. V pečici ga pecite 5 minut, nato znižajte temperaturo na 190 stopinj in pecite še od 5 do 10 minut do zlatorjave barve. Testo ohladite.

Smetano počasi zavrite. Dodajte čokolado in liker ter mešajte, da se čokolada raztopi. Nato mešanico stepite, da postane kremasta, in jo pustite približno 15 minut, da se ohladi. Kremo prelijte čez testo. Pito postavite v hladilnik za približno 2 uri, da se krema strdi.

Čas priprave: približno 3 ure

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek