Koliko časa hranite ostanke hrane v hladilniku? Nikar jih ne jejte, če so starejši od toliko dni

7. 4. 2023
Deli
2 / 2
Profimedia

VEČINA OSTANKOV JE UŽITNIH ŠE 3 ALI 4 DNI

Večina kuhane hrane lahko počaka v hladilniku 3 ali 4 dni, odkar je kuhana. Vendar vsak dan spremljajte, ali je še užitna, saj določena živila ne bodo zdržala tako dolgo. Obvezno ostanke hranite v hladilniku, ko jih zaužijete, pa jih lahko segrejte na 70 stopinj. Če ne pojeste vsega naenkrat, postavite v hladilnik v dveh urah, odkar ste vzeli ven. 

A čas užitnosti lahko podaljšate, tako da ostanke pogrejete. 

S segrevanjem ubijete bakterije, ki se v tem času namnožijo v hrani, zato bodo ostanki užitni kakšen dan več. Vendar se z vsakim pogrevanjem manjša hranljiva vrednost hrane, zato obrok ne bo tako hranljiv kot takrat, ko ste ga skuhali in pojedli svežega. Zato je bolje, da vedno pogrejete samo toliko, kolikor boste pojedli. 

IZOGNITE SE "NEVARNI CONI"

Pri shranjevanju hrane je pomembno, na koliko stopinjah jo boste imeli. Med 4 in 60 stopinjami je nekakšna "nevarna cona", saj se takrat bakterije množijo hitreje. To se lahko zgodi tudi med procesom odtajanja ostankov, če ste jih imeli v zamrzovalniku. Če jih boste pustili na pultu, da se odtalijo, ko pridete domov, se na njih lahko nabere veliko bakterij. Posebej pri mesu to ni priporočljivo. 

V tem primeru ostanke prestavite v hladilnik, kjer se bodo tajali počasi in dokončajte proces pri segrevanju.

Prisluhnite podkastu z Borutom Pahorjem! 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu