Lisina začimba tedna: Vanilja

21. 11. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Lisina začimba tedna: Vanilja (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Vanilja je dišavna začimba, ki jo dobimo iz orhidej vrste Vanilla planifolia, ki izvirajo iz Mehike. Prvi so vaniljo gojili Totonaci, ljudstvo, ki je prebivalo v dolini Mazantla, v mehiškem obalnem zalivu, današnjem Veracruzu.

Čokoladne napitke, kakav, odišavljen z vaniljo, so španski osvajalci na začetku 16. stoletja prinesli v Evropo. Vanilja je druga najdražja začimba (prva je žafran). Oprašujejo jo ročno. Raste kot vinska trta, vzpenja se po drevesu, palici ali drugi podpori.

Iz petih kilogramov svežih plodov pridobijo kilogram posušenih plodov, ki jih lahko uporabimo. Največ je na svetovne trge prihaja iz Mehike, Madagaskarja (najboljša), Indonezije in Tahitija.

Vaniljev sladoled

Pol litra mleka z vaniljevim strokom ali dvema v kozici počasi segrevajte skoraj do vretja. Odstavite in pustite stati 15 minut, da se mleko navzame arome. Odstranite vaniljev strok.

Penasto stepite štiri rumenjake in 150 g sladkorja v prahu ter jajčno mešanico zlijte v mleko. Postavite nad majhen ogenj in mešajte, dokler se ne zgosti.

Pazite, da ne zavre! Zmes ohladite. Rahlo stepite 150 ml sladke smetane in jo vmešajte v kremo, nato pa zamrznite.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek