Nevarnosti Nutelle

18. 5. 2011
Deli
Nevarnosti Nutelle

Evropski parlament je sprejel odločitev, da bodo živila z visoko vsebnostjo maščob, sladkorja ali soli označene z rdečim opozorilom. Eno takšnih živil je tudi Nutella. V družbi, kjer smo navajeni na rdeče opozorilne znake zgolj na izdelkih, kot so cigarete, je mogoče takšen poseg nekoliko pretiran. Pa vendar, ali je ta čokoladno-lešnikov namaz zares tako nevaren našemu zdravju?

Sladkor

Dve žlici Nutelle vsebujeta 22 gramov ogljikovih hidratov, od tega jih je 21 sladkorjev. Za večino ljudi je zgornja meja vnosa sladkorja na dan okoli 34 gramov, v kar je vštet tudi sladkor iz kruha, sadja in drugih živil. Če pogosto pojeste 2 žlici Nutelle na dan, je vaš vnos sladkorja najverjetneje previsok. Preveč sladkorja pa se v telesu pretvori v maščobo.

Maščoba

Dve žlici Nutelle vsebujeta 200 kalorij, od katerih jih je kar polovica iz maščobe. En odmerek Nutelle tako vsebuje 11 gramov maščob, od katerih jih je tri in pol nasičenih. Nenasičene maščobe rastlinskih virov so boljše za telo kot pa nasičene. Za ljudi, ki skušajo izgubiti težo, previsok vnos takšne maščobe in sladkorja ni primeren.

Natrij

Nutela vsebuje 15 mg natrija na jedilno žlico. Namaz je sladek, pa vseeno poln soli in konzervansov. Preveč soli povzroča zadrževanje vode in napihuje. Dolgoročni učinki prekomernega uživanja soli pa so še nevarnejši - med te sodi tudi povišan krvni pritisk, ki lahko povzroči srčne in ledvične težave.
Zasvojenost

Poleg vsebnosti vseh teh neprimernih sestavin, Nutella tudi zasvoji. Več sladkorja, kot užijemo, več ga naše telo potrebuje. Drži, da je okusno in sladko, vendar sta sladkor in Nutella nič drugega kot živili s praznimi kalorijami brez dejanske hranilne vrednosti.(www.ekomagazin.si)

Več zanimivih vsebin na www.ekomagazin.si

Zdravilna moč kokosovega olja in mleka
Pijače brez kalorij redijo
Domača kuhinja: Napravite si svoj edinstven zeliščni kis

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek