Poslovite se od prebavnega nelagodja, to je 5 najboljših začimb za boljše zdravje črevesja in urejeno prebavo

13. 7. 2023
Deli
Poslovite se od prebavnega nelagodja, to je 5 najboljših začimb za boljše zdravje črevesja in urejeno prebavo (foto: Profimedia)
Profimedia

Vse sestavine, ki jih potrebujete za popestritev obrokov in dobro počutje vaše mikrobiote! Uvedite teh 5 najboljših začimb v vsakodnevno prehrano za boljše zdravje črevesja in izboljšajte svoje počutje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Po obroku ima veliko ljudi prebavne težave. Različne prebavne težave lahko povzročijo utrujena mikrobiota, preobčutljivost na hrano in slab življenjski slog. Te se lahko kažejo na različne načine, vključno z bolečinami v želodcu, napihnjenostjo, napenjanjem in drisko. Da bi vse to preprečili in da ne bi končali na tleh vsakič, ko zapustite mizo, je včasih dovolj, da v svojo prehranjevalno rutino dodate nekaj preprostih stvari, ki bodo zagotovile boljše delovanje vašega prebavnega sistema. 

Zdrava prebava je pomembna za pravilno delovanje našega telesa. Res pa je, da se pri večini od nas kdaj v življenju pojavijo različne vrste prebavnih motenj. Najhuje? Težavam s črevesjem le redko posvečamo pozornost, saj trdno verjamemo, da bo težava čez nekaj časa izginila sama od sebe. Vendar to ni vedno res! 

Navsezadnje smo to, kar jemo. Ta pregovor večinoma drži tudi zato, ker uživanje prave hrane pomaga ohranjati naš imunski sistem in zdravje črevesja pod nadzorom. Tu pridejo v poštev zelišča in začimbe, saj imajo mnoge med njimi sposobnost spodbujanja zdrave prebave za ohranjanje zdravega črevesja.

To vključuje dodajanje več začimb v jedi. Vendar ne le navadnih začimb! Dr. Kenneth Brown, gastroenterolog, je v kolumnah ameriške spletne strani Well & Good navedel 5 začimb, ki pomagajo obnoviti dober tranzit in preprečiti vnetje črevesja.

Katere začimbe je treba uživati za izboljšanje prebave?

V črevesju, zlasti v želodcu in črevesju, živi na bilijone posameznih mikroorganizmov. Ti mikroorganizmi so kombinacija stotin do tisočih bakterij, virusov in glivic, ki jih skupaj imenujemo črevesni mikrobiom. Črevesni mikrobiom ima pomembno vlogo v vašem prebavnem sistemu, zato ga številni znanstveniki s področja zdravja štejejo za podporni organ.

Vsak od nas ima svoj edinstven sklop črevesnega mikrobioma. Nekateri dejavniki, ki vplivajo na sestavo črevesnega mikrobioma, so prehrana, telesna vadba in zdravila; zato imate na podlagi svojega življenjskega sloga svojo posebno mikrobiotično skupnost. Kadar se vaš črevesni mikrobiom ne hrani in ustrezno ne neguje, lahko pridobite škodljive mikrobe, ki se lahko razmnožijo. Simbiotični mikrobi imajo zato lahko težave pri opravljanju svojih nalog v zvezi z imunskim sistemom in razgradnjo hrane. 

Začimbe so že v zgodovini uporabljali kot poživila za prebavo.

V zadnjem času so študije pokazale, da mnoge začimbe spodbujajo jetra, zato ta izločajo žolč z večjim deležem žolčnih kislin. Žolčne kisline so pomembne za prebavo maščob in absorpcijo, zato je pomembno, da jih imate dovolj.

Ugotovljeno je bilo tudi, da številne začimbe spodbujajo delovanje pankreatične lipaze, proteaze in amilaze. Ti encimi pripomorejo k učinkovitejšemu prebavnemu sistemu.

Nekatere začimbe pomagajo izboljšati čas prehajanja hrane skozi prebavila. Počasen prebavni trakt omogoča, da se iz prebavljene hrane absorbira več vode, kar lahko povzroči boleče zaprtje. Poleg tega, dlje ko se prebavljena hrana zadržuje v telesu, preden se izloči, večja je nagnjenost k temu, da jo začnejo uživati nezdrave bakterije.

Kurkuma

V Indiji se kurkuma že vrsto let uporablja kot zdravilna rastlina, saj ima veliko koristi za zdravje. Nekatere od črevesnih prednosti dodajanja kurkume jedem so preprečevanje prebavnih motenj in vnetij, poleg tega je lahko protiglivično, protibakterijsko in protivirusno sredstvo, ki pomaga v boju proti alergijam, sladkorni bolezni, artritisu in Alzheimerjevi bolezni.

Profimedia

Ta rastlina se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti, ki pomagajo v boju proti sindromu razdražljivega črevesja. Kot poroča Pourquoi docteur, je študija iz leta 2022 pokazala, da kurkuma zmanjša resnost simptomov, kot so bolečine v trebuhu. 

Z vključitvijo kurkume v prehrano lahko preprečite prebavne motnje in vnetja. Predvsem zato, ker ima kurkuma antioksidativne, protivnetne, protiglivične, protibakterijske in protivirusne lastnosti, ki se borijo tudi proti sladkorni bolezni, alergijam, artritisu in Alzheimerjevi bolezni.

Ingver

Ta začimba z razlogom velja za superzvezdniško začimbo! Ingver lahko zmanjša občutek slabosti, poveča izločanje sline in žolča, ublaži bolečine v želodcu in pomaga pri lajšanju slabosti. Poleg tega je na splošno dober za zmanjševanje plinov v želodcu in napihnjenosti.

Poleg tega ingver odlično krepi odpornost in se lahko uporablja kot dobro zdravilo proti kašlju in prehladu. Ob uživanju lahko na naraven način zniža tudi visoko raven sladkorja v krvi. Ta začimba ima tudi ogrevalne in hladilne učinke na prebavo - vse to zaradi ostrega okusa in sladkega blagodejnega priokusa.

Poleg tega je ingver vsestranska začimba, ki jo lahko uporabite v skoraj vseh jedeh in iz nje pripravite celo čaj. Zjutraj lahko pijete ingverjev čaj ali pa zmleti ingver dodate v piščančji kari. Čeprav je priporočljivo uporabljati svežega, lahko uporabite tudi posušenega.

Kumina

Kumina je zelišče z veliko močjo, ko gre za pline in napihnjenost. Ne pomaga le pri težavah s prebavo in kislostjo, ampak lahko tudi okrepi vaš imunski sistem. Kljub temu jo morate uživati zmerno, sicer se boste morali soočiti s hudimi stranskimi učinki.

Koromač

Semena koromača so bogata z železom, kalcijem in magnezijem, zato je ta začimba dobro sredstvo za zmanjšanje napihnjenosti, plinov in želodčnih krčev. Poleg tega lahko semena koromača pomagajo tudi pri pomirjanju mišic prebavnega sistema.

Cimet

Pohvala cimetu, ker je okusen, a še vedno koristen za zdravje! Ni vsa okusna hrana zdrava za telo. Mnogi smo zasvojeni s cimetom zaradi njegove tople in pikantne sladkosti, zlasti če ga kot posebno sestavino dodajamo kruhu in pecivu.

Če pogosto trpite za črevesnimi okužbami, je cimet ali dalchini odlična izbira zelišča, saj ima prebiotične lastnosti, ki pomagajo spodbujati rast koristnih bakterij.

Cimet ima močne zdravilne lastnosti in protivnetne učinke. Znano je tudi, da pomaga zmanjševati črevesna vnetja, čeprav je za potrditev te trditve potrebnih več raziskav. Tako je bila izvedena študija na živalih, v kateri so ugotavljali učinke eteričnega olja cimeta na črevesno mikrobioto, in raziskovalci so ugotovili, da ima lahko zaščitni namen pred vnetno črevesno boleznijo.

Poleg tega je cimet odlična izbira zelišča za ljudi, ki trpijo zaradi črevesnih okužb, saj lahko pomaga spodbujati rast dobrih bakterij v črevesju.

Cimet je še eden izmed priljubljenih: ščepec ali dva lahko zadostujeta za zmanjšanje napihnjenosti in izboljšanje splošnega zdravja črevesja.

Začinite svojo prebavo!

Preberite še:
Strokovnjak opozarja: Kreme za sončenje lahko škodujejo, saj marsikdo ne polaga pozornosti na TO pomembno stvar
Priporočamo tudi:
6 živil, ki jih japonski dietetiki prepovedujejo uživati, da bi živeli dlje in bili videti mlajši

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek