RECEPT: beljakovinska solata s stročjim fižolom

16. 8. 2023
Deli
RECEPT: beljakovinska solata s stročjim fižolom (foto: Profimedia)
Profimedia

Razkrivamo recept za slastno solato, ki vas bo založila z beljakovinami in vam pomagala pri hujšanju.

Poletje je sanjsko obdobje za vse ljubitelje domače zelenjave. V tem času lahko uživamo v bučkah, jajčevcih, paradižniku in številnih drugih dobrotah. Med drugim v toplih mesecih kraljuje tudi stročji fižol.

Ravno stročji fižol ima številne pozitivne vplive na zdravje, v kulinariki pa se pogosto pojavi v enolončnicah in prilogah. Iz tega živila lahko naredimo tudi izjemno okusno solato, ki je obenem beljakovinsko bogata.

Stročji fižol in čičerika: sanjska kombinacija

V receptu, ki ga tokrat razkrivamo, se nahajata tako stročji fižol, kakor tudi čičerika. 

Obe živili sta bogat vir beljakovin, pomembnega hranila, ki "gradi" mišice. Obenem beljakovine pripomorejo k sitosti, zato boste lahko z zadostnim vnosom zaužili manj hrane brez, da bi ob tem bili lačni.

Tako stročji fižol, kot tudi čičerika pa vsebujeta tudi vlaknine, ki blagodejno vplivajo na prebavo in še dodatno podaljšujejo občutek sitosti. Z ustreznim vnosom vlaknin boste tako dlje siti in skozi dan ne boste posegali po nepotrebnih prigrizkih.

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin je omenjen recept idealen za vse, ki bi si želeli izgubiti kak odvečen kilogram. Obenem pa vam bo ta okusna solata zagotovila tudi pomembne vitamine in minerale, ki pripomorejo k splošnemu zdravju ter dobremu počutju.

Recept: solata s stročjim fižolom

Preverite, kako hitro in enostavno pripraviti hranilno solato, ki jo boste naravnost oboževali.

Sestavine:

  • 500 g stročjega fižola
  • 1 pločevinka čičerike
  • 1/2 skodelice češnjevih paradižnikov
  • 1/4 skodelice sesekljanih orehov
  • 1/2 skodelice nadrobljenega feta sira
  • Sok 1 limone
  • 1 žlica oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

1. Stročji fižol očistite in operite. Čičeriko odcedite in operite. Paradižnik operite in narežite na polovice.

2. V večjem loncu zavrite vodo in v njej 3 do 5 minut kuhajte stročji fižol. Ko ga odcedite, mora biti še hrustljav, barva pa nekoliko svetlejša.

3. Počakajte, da se stročji fižol nekoliko ohladi, nato pa ga stresite v skledo in mu primešajte čičeriko, paradižnik, orehe in feta sir.

4. Solato začinite z limoninim sokom, oljem, soljo in poprom ter postrezite.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek